Ελλάδα

Μία ξεχωριστή συνάντηση γλυπτικής

550_334_18318.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για δεύτερη εβδομάδα, το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του δήμου Ηρακλείου, στο Βενεράτο, καθώς από τους ακατέργαστους όγκους μαρμάρου έχουν αρχίσει να «αναδύονται» τα γλυπτά που φιλοτεχνούν οι γλύπτες σε δημόσιο χώρο, ο οποίος είναι επισκέψιμος από όσους θέλουν να δουν πώς δημιουργούνται έργα τέχνης από λευκό μάρμαρο Θάσου.

Στο Συμπόσιο, που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ), συμμετέχουν οκτώ γλύπτες από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ινδία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα παραδώσουν στον δήμο οκτώ γλυπτά, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

Επίσης, το Συμπόσιο φιλοξενεί πολλές και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί, στον χώρο του Συμποσίου, εκδήλωση-ελεύθερη συζήτηση με ομιλήτρια τη διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, τεχνοκριτικό και δημοσιογράφο, Μαρία Μαραγκού.

Θέμα της εκδήλωσης είναι «Η τέχνη στα χρόνια της κρίσης». Επίσης, γίνονται μαθήματα ψηφιδωτού από τον ψηφιδογράφο και ψυχολόγο Κώστα Θαλασσινάκη. Σε όλες τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Συμποσίου, αλλά και στις εργασίες των γλυπτών, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την ίδια ώρα, οι γλύπτες που συμμετέχουν στη διοργάνωση εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη φιλοξενία από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής (Δαφνών, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασίων και Σίβας) αλλά και από τους κατοίκους των χωριών.

Επίσης, είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου, που έχει καταστεί ένα από τα πιο γνωστά στους κύκλους των καλλιτεχνών σε όλον τον κόσμο, καθώς είναι το μακροβιότερο συμπόσιο γλυπτικής στην Ελλάδα και ένα από τα πιο παλιά στην Ευρώπη, αφού φέτος ο θεσμός κλείνει δέκα χρόνια.

Στο συμπόσιο μετέχουν οι γλύπτες: Vasilisa Chugunova (Ρωσία), Giorgie Cpajak (Σερβία), Gadadhar Ojha (Ινδία), Carole Turner (ΗΠΑ), Αντώνης Μυρωδιάς, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας και Μανώλης Χαρκούτσης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top