Διεθνή

Μήνυμα κατά της ανισότητας έστειλε η Μέι αφού ανέλαβε πρωθυπουργός της Βρετανίας

5365B8B6A42A2A8D1852231A53826EA1.jpg

«Αποστολή της κυβέρνησής μου θα είναι μια χώρα που δε θα λειτουργεί μόνο για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους και μαζί θα χτίσουμε μία καλύτερη Βρετανία», δήλωσε η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τερέζα Μέι έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, λίγα λεπτά μετά από την επίδοση της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η κ. Μέι γίνεται η 76η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η 13η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της βασιλείας της 90χρονης βασίλισσας και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ

«Αποστολή της κυβέρνησής μου θα είναι μια χώρα που δε θα λειτουργεί μόνο για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους και μαζί θα χτίσουμε μία καλύτερη Βρετανία», είπε στις πρώτες δηλώσεις της ως νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, κάνοντας έμμεσα και άνοιγμα στους ψηφοφόρους των Εργατικών.

Σημείωσε ότι η χώρα ζει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, αλλά δεσμεύθηκε ότι με την έξοδο από την Ε.Ε. η Βρετανία θα βρει έναν «τολμηρό νέο θετικό ρόλο» στον κόσμο.

Στο επίκεντρο του μηνύματός της τοποθέτησε δεσμεύσεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι πέρα από την ενότητα μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Συντηρητικό Κόμμα πιστεύει και στην ενότητα μεταξύ όλων των πολιτών.

Δεσμεύθηκε να αγωνιστεί εναντίον των κοινωνικών αδικιών όπως αποτυπώνονται στις διαφορετικές ευκαιρίες και τις διακρίσεις ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια, τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, την ηλικία, τη θέση στην αγορά εργασίας, την κατάσταση της υγείας κάθε πολίτη.

Εξήρε δε την ηγεσία του Ντέιβιντ Κάμερον και τις οικονομικές και κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις.

Η νέα πρωθυπουργός ενημερώνεται απόψε πρωτίστως για θέματα ασφαλείας από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας. Θα ενημερωθεί μεταξύ άλλων για τη θέση του εν υπηρεσία πυρηνικού υποβρυχίου της Βρετανίας, ενώ θα της ζητηθεί να γράψει τέσσερις πανομοιότυπες χειρόγραφες επιστολές που θα επιδοθούν σφραγισμένες στους αντίστοιχος διοικητές των ισάριθμων βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων. Στις επιστολές θα δίνει εντολές για το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Βρετανίας σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Πιθανώς έως το τέλος της ημέρας
να γίνει γνωστό το σύνολο ή τμήμα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον πέρα από τα παραδοσιακά μεγάλα υπουργεία επικεντρώνεται και στη στελέχωση του νέου υπουργείου θα συσταθεί με αρμοδιότητα τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για το Brexit.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να στελεχωθεί με περισσότερες γυναίκες και με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Την κ. Μέι έχουν ήδη συγχαρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top