Οικονομία

Μοσκοβισί για Όσμπορν: Δεν θα καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό της Βρετανίας

moscovici-735x459.jpg

Καθόλου καλή δεν θεωρεί την πρωτοβουλία του βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρίες στο 15% ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

«Δεν πρέπει να είμαστε σε επιδεινούμενο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ μας ή σε φορολογικό ντάμπινγκ», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.

Η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, «σημαίνει επίσης απώλεια εσόδων απολύτως σημαντική για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν ήδη ελλείμματα πολύ υψηλά στη Βρετανία, για τα οποία στο εξής οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν μεγαλύτερο λόγο, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε, «θα περιμένω μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα να έχει έναν πραγματικό ηγέτη, δεν θα είναι ο Τζορτζ Οσμπορν αυτός που θα καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό της Βρετανίας».

Ο Όσμπορν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θέλει να μειώσει δραστικά τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων για να απορροφήσει το σοκ του Brexit, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο μιας απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας ή και ύφεσης. Δήλωσε ότι θέλει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια «υπερ-ανταγωνιστική οικονομία». «Ας είμαστε προσεκτικοί, αλλά την ίδια στιγμή να μην ανησυχούμε υπερβολικά», υποστήριξε ο Μοσκοβισί.

Η παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του ευρωφοβικού κόμματος UKIP «αποδεικνύει ότι οι υποστηρικτές του Brexit δεν ήξεραν πού πήγαιναν, δεν είχαν σχέδιο για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με εκείνη του Μπόρις Τζόνσον, του επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit, να μην διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού, «είναι μια παραδοχή ανευθυνότητας, μια παραδοχή αποτυχίας», υποστήριξε. «Το λέω επίσης σε όσους θα έμπαιναν σε πειρασμό από ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία, ότι ένα δημοψήφισμα πονάει, καίει, διαιρεί και δεν οδηγεί σε λύσεις», εξήγησε ο Μοσκοβισί.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top