Ελλάδα

Μπαλτάς: Η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χώρα–μουσείο

550_334_388124.jpg

«Διαπιστώνω κάθε ημέρα όλο και πιο έντονα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χώρα μουσείο. Η Ελλάδα Μουσείο.

Το μουσείο Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκαινιάζοντας δύο καινούργιες αίθουσες στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, η μία εκ των οποίων περιλαμβάνει ως κυρίαρχο στοιχείο, τους δίδυμους Κούρους της Τενέας, που κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων το 2010 και εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

«Σχεδόν δεν υπάρχει γωνιά εδώ», τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, «που να μην φέρει στα σπλάχνα της, κυριολεκτικά χιλιετίες ιστορίας, με τις περιπέτειες, τις καταστροφές, αλλαγές πολιτισμικών υποβάθρων και πολιτισμικών στόχων, τα νέα στυλ, τα νέα δεδομένα, που καλούμαστε κι εμείς με την σειρά μας να υπηρετήσουμε».

Ο ΥΠΠΟ πρόσθεσε ότι, «κάθε πόλη με το κάθε δικό της μουσείο και τον κάθε δικό της αρχαιολογικό χώρο καλείται κατά την γνώμη μου να καταστήσει το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο σύγχρονο δημιούργημα».

Επεσήμανε ακόμη πως, «ήδη και εδώ όπως και αλλού στην Ελλάδα ένα νέο μουσείο ανοίγει τις πύλες του.

Όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο με τοπικά και καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα, όχι μόνο την εισδοχή νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση κάθε πόλης, τον υπάρχοντα πολιτισμό, με τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του συνήθειες διατροφικές ή άλλες, τις δικές του λειτουργίες, ως χώρος μια πόλης σύγχρονης, να καταστήσουμε κι εμείς τους προγόνους μας, που μας τροφοδοτούν μ’ αυτή την καινούργια παρουσία, περήφανους γι’ αυτά που κι εμείς μπορούμε να πράξουμε από εδώ και πέρα».

Και ακόμη τόνισε πως, κάθε τέτοιος χώρος δεν μπορεί να υπηρετηθεί σωστά αν οι άνθρωποι δεν συνενώσουν τις δυνάμεις τους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top