Πολιτική

Νέος εκλογικός νόμος: Απαραίτητα 4 κόμματα για κυβέρνηση το Σεπτέμβριο

«Χρειάζεται να δημιουργηθεί κουλτούρα συνεργασιών» επιμένει η κυβέρνηση. Με τον προτεινόμενο νόμο της κυβέρνησης, χωρίς το μπόνους, ωφελείται το δεύτερο κόμμα.

VIDEO

38D011AA9312330F7F6FE3FD54D6572E.jpg

Με δύο άρθρα ο εκλογικός νόμος στη Βουλή DFC1725BDDBFA2062C925EFB2BC27D8D.jpgΔημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον μήνα Ιούλιο

· Αιτιολογική Έκθεση
· Σχέδιο Νόμου

Τέσσερα κόμματα θα χρειάζονταν για να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου με βάση το νέο εκλογικό νόμο που κατέθεσε την Παρασκευή προς διαβούλευση η κυβέρνηση, καθώς καταργείται το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. 

Συγκεκριμένα, με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο – που προβλέπει το μπόνους – ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 145 έδρες, η ΝΔ 75, η ΧΑ 18, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΣΥΜ 17, το ΚΚΕ 15, Το Ποτάμι 11, οι ΑΝΕΛ 10, και η Ένωση Κεντρώων 9 έδρες.

Επομένως, για να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 εδρών σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (155 έδρες πριν τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών).

Με τον προτεινόμενο νόμο της κυβέρνησης, χωρίς το μπόνους, ωφελείται το δεύτερο κόμμα και η κατανομή των εδρών μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα είχε ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 114 έδρες, η ΝΔ 90 έδρες, η ΧΑ 22, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΣΥΜ 20 έδρες, το ΚΚΕ 13, Το Ποτάμι 12 έδρες οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων 11 έδρες.

Επομένως, για να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 εδρών, και με δεδομένο ότι δεν θα υπήρχε συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, κανένα κόμμα δεν θα συνεργαζόταν με τη ΧΑ και το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά των συνεργασιών θα χρειαζόταν συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ, με τρία από τα τέσσερα κόμματα: Το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ ή/και την Ένωση Κεντρώων.

«Χρειάζεται να δημιουργηθεί κουλτούρα συνεργασιών» επιμένει πάντως η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πρότασή της για απλή αναλογική, ενώ υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων έως τις 4 Ιουλίου. Το νέο εκλογικό νόμο στηρίζουν και πολλά κυβερνητικά στελέχη με μπαράζ δηλώσεών τους.

Αδύνατη πάντως φαντάζει για την κυβέρνηση η συγκέντρωση 200 ψήφων ώστε ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, καθώς μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης αντιδρά.

Οι οριστικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το νέο νόμο δημοσιοποιούνται τη στιγμή που τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, με αποκορύφωμα τη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ. Στη δημοσκόπηση η ΝΔ καταγράφει διψήφιο προβάδισμα (28,5% έναντι 17%) στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες (52,5% έναντι 16%). 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top