Ελλάδα

Νίκος Γεωργίου, ο μύστης των κλασσικών γλυπτών

gewrgiou1.jpg

Ο γλύπτης, Νίκος Γεωργίου, θερμός υποστηρικτής του κλασικισμού, ακολουθεί πιστά τους «νόμους» της παραδοσιακής γλυπτικής, δημιουργώντας έργα από μάρμαρο και μπρούτζο. Τα χειροποίητα δημιουργήματα του, υψηλής κλασσικής γλυπτικής, εμπνέονται από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης και της ορθοδοξίας, και αποτυπώνουν σύγχρονες αγωνίες μέσα από το πρίσμα της τέχνης.

Με άξονα την σημασία της κλασσικής γλυπτικής, ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου, φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις. Η παρθενική μορφή των κλασσικών γλυπτών, όπως ξεκίνησε με τα μεγαλεπήβολα αγάλματα στην αρχαία Ελλάδα, συντρόφευσε την ταυτότητα της χώρας μας στους αιώνες, και σφράγισε την μοναδικότητα της κληρονομιάς μας μέχρι σήμερα, στηρίζοντας με τη βαρύτητα των έργων της, την ελαφρότητα της σύγχρονης εποχής.

Σήμερα, ο Νίκος Ι. Γεωργίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που ακόμα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους.  Η διαδικασία -χρονοβόρα και επίπονη, αποτελεί την επιτομή της δημιουργίας. Κατά τον γλύπτη, η παραδοσιακή γλυπτική αποτελεί προσωπική λύτρωση, «Δημιουργώ έναν άμεσο διάλογο, ανάμεσα στο εχθές και το σήμερα και προσδιορίζω την ύπαρξή μου». Μέσα από διαφορετικά στάδια δυσκολίας, ο γλύπτης δίνει ζωή στον μαρμάρινο όγκο που λαξεύει, δημιουργώντας το τελικό αποτέλεσμα, φορέα συναισθημάτων, τιμών και ελπίδας.

gewrgiou2.jpg

Βιογραφικό, Νίκος Ι. Γεωργίου

Ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωργίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης αλλά και της ορθοδοξίας.

Στο βιογραφικό του, προσθέτονται συνεχώς χειροποίητα δημιουργήματα  υψηλής κλασσικής γλυπτικής, που στολίζουν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικές συλλογές,  καθώς και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. αλλά και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σε νεαρή ηλικία, το 1976 ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής μαθητευόμενος από τον πατέρα του, Ιωάννη Γεωργίου. Ο βραβευμένος από το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας για την προσφορά του στην τέχνη, γλύπτης και πορτρετίστας,  μύησε τον γιό του στην τέχνη του μαρμάρου, και τον δίδαξε τα μυστικά της παραδοσιακής γλυπτικής.

Από το 1980, μαθήτευσε στην Σχολή Καλών Τεχνών όπου και μελέτησε τον πλούσιο σε εκφραστικά μέσα κόσμο της γλυπτικής, δίπλα στον καταξιωμένο Δημήτρη Καλαμαρά, δάσκαλο και μέντορά  του. Παράλληλα συνέχισε την μαθητεία του και στο οικογενειακό εργαστήριο στο Μετς.

Η εντατική του ενασχόληση με την γλυπτική και την μαρμαροτεχνία, του προσέφερε το 1983 βράβευση με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έγινε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα.  Παράλληλα, το 1993 και για 9 χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκει μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό κήπο υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο «Υγεία», στην Τρίπολη κ.α.

Λάτρης της κλασσικής τέχνης, ακολούθησε πιστά τις μεθόδους της παραδοσιακής γλυπτικής επεκτείνοντας την τεχνική του στο μπρούτζο και σε άλλα υλικά.

Πρόσφατα έργα του: Το καλοκαίρι του 2013 τοποθέτησε στο πάρκο Νέδοντα στην Καλαμάτα το ηρώο « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προς τιμήν της απελευθέρωσης της πόλης στις 23-3-1821. Το έργο έτυχε θερμότατης υποδοχής από τις Αρχές και τους κατοίκους της πόλης. Οκτώβριος 2014: Ηρώον «ΝΙΚΗ» στο Μαραθώνα στην αφετηρία του Μαραθώνιου δρόμου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top