Ελλάδα

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Χίου

fd1-701x459.jpg

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων σκιάζει τους κατοίκους της νότιας Χίου, που ελπίζουν πλέον ότι με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα θα κατασβήσουν πλήρως τις εναπομείνασες εστίες πυρκαγιάς.

Όλα τα μέτωπα μέχρι τις πρώτες ώρες της Τρίτης βρίσκονταν σε ύφεση χωρίς ωστόσο να εφησυχάζει κανείς αφού οι εστίες ήταν διάσπαρτες και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς εξαιτίας της αλλαγής της έντασης του ανέμου.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στα μαστιχοχώρια Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Οι εστίες είναι σε πολλά σημεία και διάσπαρτες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες, που συνεπικουρούνται από 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Με προορισμό το νησί αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Επίσης, στο νησί έφτασαν με C-130 και 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεωνκαι του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εντάσεως 7-8 μποφόρ, ωστόσο τις βραδυνές ώρες η ένταση των ανέμων έχει μετριαστεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πυρκαγιά φαίνεται να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα καλωδίων της ΔΕΗ.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος που βρέθηκε στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, διαπίστωσε πως τη νύχτα ξεριζώθηκαν λόγω ισχυρών ανέμων, δύο δέντρα που έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τα κόψουν, να προκληθεί βραχυκύκλωμα και από τους σπινθήρες να προκληθεί η πυρκαγιά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top