Διεθνή

Ο καλλιτέχνης δρόμου που φέρνει «τα κάτω πάνω» στην πόλη

papoutsia1.jpg

Ο καλλιτέχνης δρόμου Pejac αποφάσισε να φέρει τα «κάτω, πάνω», με παρεμβάσεις του στο αστικό τοπίο του Λονδίνου.

Ο Ισπανός Pejac είναι γνωστός για τις παρεμβάσεις του σε πολλές πόλεις του πλανήτη: Τόκιο, Χονγκ-Κονγκ, Σεούλ, Κωσταντινούπολη, Παρίσι, διάφορες στην πατρίδα του.

papoutsia3.jpg

Το «Downside Up» είναι η πρώτη εγκατάστασή του στο Λονδίνο και είναι, στην ουσία, teaser για τη σόλο έκθεσή του, «The Law of the Weakest», η οποία θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 31 Ιουλίου στο Londonewcastle Project Space.

Σε τρεις δρόμους στο East London, την Redchurch Street, τηνShacklewell Street και την Granby Street, ο Pejac κρέμασε αθλητικά παπούτσια από φανοστάτες. Τα οποία αψηφούν το νόμο της βαρύτητας: Ο κόσμος έχει γυρίσει «τα κάτω, πάνω». Παπούτσια, που κάνουν τους διαβάτες να σταματούν και να κοιτάζουν πάνω, γιατί τα παπούτσια κρέμονται ΠΡΟΣ τον ουράνιο θόλο!

papoutsia2.jpg

«Δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης για να βλέπεις διαφορετικά την πραγματικότητα», λέει ο Pejac. «Η δουλειά αυτή είναι για κείνους που αναζητούν να αφήσουν τη φαντασία τους να εκτραπεί μαζί με τη βαρύτητα. Ή, πιθανά, περισσότερο για εκείνους που ξέχασαν να το κάνουν».

papoutsia4.jpg

«Στην πραγματικότητα, η δουλειά αυτή δεν εστιάζει στα ίδια τα παπούτσια ή στο νόημα που κρύβεται πίσω απ’ αυτά, αλλά πιο πολύ στο να αλλάξουμε τη βαρύτητα ή την προοπτική μας όσον αφορά τα συνήθη στοιχεία του αστικού τοπίου», εξηγεί.

papoutsia5.jpg

«Είναι, απλά, ένας τρόπος να κοιτάς όπως θα έκανε ένα παιδί: Εκεί που εμείς βλέπουμε προβλήματα, ένα παιδί βλέπει ευκαιρίες και φανταστικά πράγματα. Δεν βιώνουμε το περπάτημα μέχρι τον χώρο δουλειάς μας με τον ίδιο τρόπο που το παιδί βιώνει το περπάτημα μέχρι το σχολείο. Έτσι, αυτό είναι ένα μικρό κάτι που θα βοηθήσει όλους μας να βάλουμε λίγο φανταστικό στην καθημερινότητά μας. Ακόμη περισσότερο, να σκεφτούμε ότι ο κόσμος ήρθε “τα πάνω, κάτω”».

papoutsia6.jpg

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top