Διεθνή

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την παραμονή 8.400 στρατιωτών στο Αφγανιστάν

63F7CE0E0DD423E43BD32B8DDCC7100C.jpg

Κάνοντας δηλώσεις στον Τύπο στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανέφερε πως ο ρόλος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα παραμείνει αμετάβλητος.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει επισφαλής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να διατηρήσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας στους 8.400 ως το τέλος της θητείας του, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μειωθούν σε 5.500 στα τέλη του 2016 από τους 9.800 σήμερα, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, έπειτα από επανειλημμένες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα.

Κάνοντας δηλώσεις στον Τύπο στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανέφερε πως ο ρόλος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα παραμείνει αμετάβλητος—τα αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν την αφγανική αστυνομία και τον στρατό, ενώ παρέχουν επίσης υποστήριξη σε αντιτρομοκρατικές αποστολές με στόχο τους Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις.

Ο Ομπάμα έκρινε ακόμη ότι ο ή η διάδοχός του θα μπορεί να βασιστεί σε «γερά θεμέλια» όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και θα είναι σε «καλύτερη θέση» για να λάβει αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι διαμέσου μιας πολιτικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ακόμη, ο Ομπάμα εκτίμησε πως η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν παραμένει επισφαλής, ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να αποτελούν απειλή και ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να μην είναι όσο ισχυρές θα μπορούσαν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές παρόντων του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, του στρατηγού Τζο Ντάνφορντ.

Πάνω από 2.300 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν το 2001.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top