Πολιτική

Ο Τσίπρας συναντά τον Ομπάμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία

tsipras7-735x459.jpg

Η προγραμματισμένη για τις 14:30 (τοπική ώρα/15:30 ώρα Ελλάδος) συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταλαμβάνει, από ελληνικής πλευράς, πρώτη θέση στη σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Οι εργασίες της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκαν με τη συνυπογραφή Κοινής Δήλωσης από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζ. Κ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ αντιστοίχως, στην οποία τονίζεται η απόφαση για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και ο καθορισμός στόχων για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, στην ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της, τονίζοντας ότι η χώρα μας αναμένει να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές της ανησυχίες ασφαλείας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην εναρκτήρια ομιλία του στην Σύνοδο αναφέρθηκε στην επαύξηση της παρουσίας της Συμμαχίας τόσο ανατολικά, όσο και νοτίως έως την Κεντρική Μεσόγειο, απαριθμώντας σειρά προκλήσεων που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ αναφερόμενος στην Ρωσία την χαρακτήρισε ως αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τάχθηκε υπέρ ενός βιώσιμου διαλόγου με τον «μεγαλύτερο γείτονα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι όλες οι ενέργειες της Συμμαχίας έχουν αμυντικό χαρακτήρα και είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Ιδιαίτερο σημείο της χρονικής στιγμής σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής είναι ότι έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα στην Βρετανία και την διαφαινόμενη -όπως έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα- έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπό διαμόρφωση κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής, μάλλον έτεινε στην ανάδειξη του ΝΑΤΟ σε «ακόμα σημαντικότερη δύναμη συνεργασίας στην περιοχή», όπως σημείωσε ο Ομπάμα στο προαναφερθέν άρθρο του.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο παρέθεσε στους ξένους ηγέτες ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντζέι Ντούντα.

Το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην συνεδρία της Συνόδου με θέμα το Αφγανιστάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Καναδό ομόλογό του, αναμένεται να συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ, Εσθονίας, Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top