Διεθνή

Οι Ciudadanos ούτε στηρίζουν, ούτε αντιτίθενται σε κυβέρνηση Ραχόι

46449B5508BE4A340D9AB8BB77A9745F.jpg

Ευέλικτη θέση υιοθετούν οι Ciudadanos στην Ισπανία, έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου και με τον κίνδυνο διεξαγωγής επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών.

Το μικρό, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos δεν θα υποστηρίξει, αλλά ούτε θα εναντιωθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία, όπως δήλωσε ο ηγέτης της παράταξης, Άλμπερτ Ριβέρα.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τη δεύτερη αναμέτρηση που διεξήχθη μέσα σε έξι μήνες, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ο ηγέτης του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, είναι αναγκασμένος ως εκ τούτου να πείσει άλλα κόμματα να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συμμαχίας ή τουλάχιστον να απόσχουν από την ψηφοφορία προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας έχει κατακερματιστεί μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις καθώς νεοπαγή κόμματα, όπως το Ciudadanos (Πολίτες) σχηματίστηκαν κι απέκτησαν απήχηση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Δεν πρόκειται να ενταχθούμε στην κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να την υποστηρίξουμε», είπε ο κ. Ριβέρα, το κόμμα του οποίου απώλεσε έδρες στις επαναληπτικές εκλογές. Πάντως πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα ψηφίσει σε μια ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Ραχόι να αναλάβει ξανά πρωθυπουργός αύριο Τετάρτη.

Ο κ. Ριβέρα ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν οι μακροσκελείς διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης των προηγούμενων έξι μηνών και τόνισε πως είναι έτοιμος να συμβάλει προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Όλοι θα πρέπει να υποχωρήσουμε σε κάτι. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι 18 ημέρες αργότερα. Πρέπει να αλλάξουμε και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο κ. Ριβέρα.

Η στάση του ήταν εμφανώς πιο συμφιλιωτική από τις προηγούμενες τοποθετήσεις των Πολιτών. Το κόμμα ήρε την περασμένη εβδομάδα το βέτο που πρόβαλε στην παραμονή του κ. Ραχόι στον θώκο του πρωθυπουργού σε περίπτωση σχηματισμού μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.

Οι Ciudadanos κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου και 32 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επαρκής ο αριθμός των βουλευτών τους ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με το PP, ακόμη και μειοψηφίας. Εάν απόσχουν από την ψηφοφορία όμως αυτό θα εντείνει την πίεση που δέχονται οι Σοσιαλιστές (PSOE), που κατέλαβαν 85 έδρες, να πράξουν το ίδιο.

Οι Σοσιαλιστές μέχρι τώρα επιμένουν πως ούτε θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση της δεξιάς, ούτε θα απόσχουν από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, όμως αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση ακόμη και την τελευταία στιγμή, για να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top