Διεθνή

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit ενέχουν κινδύνους, προειδοποιεί ο Ομπάμα

1280236CA511530F10A8D114BC2BE3E7.jpg

Οι ΗΠΑ ανησυχούν κυρίως για τους κινδύνους που προκαλεί μια τέτοια αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Παρασκευή για τον κίνδυνο παρατεταμένων διαπραγματεύσεων όσον αφορά το Brexit, κάτι που θα προστίθετο στις προκλήσεις για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ που ήδη αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία και τη ρωσική «απειλή».

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός οι συγκρουσιακές και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν κυρίως για τους κινδύνους που προκαλεί μια τέτοια αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι εναπόκειται στο Λονδίνο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις αυτές μετά την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα διαπραγματευτεί σε εποικοδομητικό κλίμα.

«Πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν θα το κάνω, πως να πω, με εχθρικό τρόπο», τόνισε ο Γιούνκερ έπειτα από την συνάντηση αυτή. «Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον όλων η Βρετανία να παραμείνει σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ισχυρός εταίρος», τόνισε.

Γενικότερα, η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή πρόκληση στο θέμα της ασφάλειας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. «Η διατλαντική συμμαχία μας βιώνει ίσως τη σημαντικότερη στιγμή της μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου», προειδοποίησε ο Ομπάμα σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ΕΕ –εν δυνάμει αποδυναμωμένη από την έξοδο της Βρετανίας– και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν στη Βαρσοβία την ενίσχυση της συνεργασίας τους, κυρίως στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top