Διεθνή

Οι Σοσιαλιστές δεν στηρίζουν κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία

A8E14EA4F5DBBFD2DFBFBBD35BF1BC92.jpg

Αυξάνονται οι πιθανότητες νέου πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία…

Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας θα καταψηφίσουν μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπως δήλωσε ο Σοσιαλιστής αρχηγός Πέδρο Σάντσεθ, ουσιαστικά αυξάνοντας τις πιθανότητες το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, που διαρκεί ήδη 7 μήνες, να παραταθεί.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Ιουνίου, ο κ. Σάντσεθ είπε ότι το κόμμα του ούτε θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Ραχόι για τον πρωθυπουργικό θώκο στην ψήφο εμπιστοσύνης ούτε θα απόσχει προκειμένου να διευκολύνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

«Θα πρέπει να σκιαγραφήσει τις πολιτικές που θα του επιτρέψουν να κερδίσει την στήριξη των φυσικών του συμμάχων, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγονται οι Σοσιαλιστές, και δεν θα πρέπει να περιμένει από τους άλλους να επιλύσουν τα προβλήματά του» επισήμανε ο κ. Σάντσεθ σε ομιλία που παραχώρησε σε συνεδρίαση του κόμματός του.

Με τους Σοσιαλιστές να μην συναινούν, ο Ραχόι θα πρέπει να πείσει τους κεντρώους Ciudadanos, που κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές, όπως και δύο μικρά περιφερειακά κόμματα προκειμένου να τον υποστηρίξουν ή να απόσχουν από τη διαδικασία.

«Θα ήταν βλακώδης η διεξαγωγή νέων εκλογών» σημείωσε ο κ. Ραχόι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία του ηγέτη των Σοσιαλιστών.

«Θα ήθελα να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση ώστε να μην χαραμίσουμε το καλοκαίρι με συζητήσεις» επισήμανε.

Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν για μία ακόμη φορά, η Ισπανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν τρίτο γύρο εκλογών κι ενώ η οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την βαθιά ύφεση πρέπει να υπερβεί προσκόμματα όπως η αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. αλλά και οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών στη Μαδρίτη σχετικά με το έλλειμμά της.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top