Πολιτική

Οι τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών για το ν/σ του νέου εκλογικού νόμου

550_334_433094.jpg

Με τις εισηγήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου.

“Η απλή αναλογική είναι η ομαλή μέθοδος μέτρησης της δύναμης των κομμάτων”, ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Αθανασίου και υπογράμμισε ότι πρόκειται για το εκλογικό σύστημα που εκφράζει τον πολιτισμό της συναίνεσης και “αργά ή γρήγορα οδηγεί σε συμμαχίες”.

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι η αντιπαράθεση γίνεται ανάμεσα σε δύο βασικές απόψεις. Του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι είμαστε άξιοι για αυτό τον πολιτισμό, και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι, η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και θα επέλθει το χάος. Αναφερόμενος στη ψήφο των νέων από τα 17 χρόνια είπε ότι στοχεύει στο να μειώσει την απαρέσκεια των νέων για την πολιτική και πρόσθεσε ότι στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ψήφισαν 16αρηδες.

“Με το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “καταστρώνει σχέδιο παραμονής της στην εξουσία” ενώ ζήτησε να ξεκινήσει ένα μεγάλος και σοβαρός διάλογος ο οποίος θα βάλει στο τραπέζι όλες τις παραμέτρους του ζητήματος.

«Βλέπετε ότι είστε σε αποδρομή και βάζετε μπροστά το σχέδιο να βάλετε εμπόδια σχηματισμού κυβερνήσεως ή να διατηρήσετε προϋποθέσεις συμμετοχής στην διακυβέρνηση για να μην μπορέσει έτσι η ΝΔ να κυβερνήσει”, είπε ο εισηγητής της Ν.Δ και επανέλαβε ότι όταν το κόμμα του έλθει στην κυβέρνηση, “θα τον καταργήσει για να ανοίξει έναν μεγάλο και σοβαρό διάλογο όπου όλες οι παράμετροι του σημαντικού αυτού ζητήματος θα μπουν στο τραπέζι”.

“Προσεγγίζουμε το θέμα με κριτήρια θεσμικού και συνταγματικού χαρακτήρα και όχι με μικροπολιτικούς υπολογισμούς” ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης του δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη, και πρότεινε να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες που περιλαμβάνονται σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε ότι, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου των νέων από τα 18 έτη το 1981.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να παγώσει για δύο μήνες την ψήφιση του αποσπασματικού- όπως τον χαρακτήρισε- νόμου ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος που από την αρχή θα τεθούν όλα τα ζητήματα.

Υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Κ.Κ.Ε., Χρήστος Κατσιώτης , και επανέλαβε πως «το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. «Δεν είναι δημοκρατία η κλοπή ψήφων», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επίσης, πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της ψήφου από τα 17 έτη και κατηγόρησε τη κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για υποκρισία καθώς, ενώ διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των νέων, προώθησαν και προωθούν «μεταρρυθμίσεις σε βάρος των νέων όπως είναι η άνιση αμοιβή για ίση εργασία». Κάλεσε τέλος τους νέους «να πορευτούν ανατρεπτικά» και «να οργανωθούν στα συνδικάτα για να διεκδικήσουν τη ζωή που δικαιούνται».

Τροπολογία με την οποία θα επιδιώκεται να αποσαφηνιστεί το θέμα του υπολογισμού της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για την ψήφο από τα 17 χρόνια θα καταθέσει το Ποτάμι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Κώστας Μπαργιώτας.

Για την ψήφο των ομογενών πρότεινε να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους υφιστάμενους εκλογικούς καταλόγους.

Ο κ. Μπαργιώτας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο για “μικροκομματική εργαλιοποίηση” και έκανε λόγο για “ακόμη μια χαμένη ευκαιρία”.

“Είμαστε υπέρ του αναλογικού και δίκαιου συστήματος και της μη νόθευσης της βούλησης του ελληνικού λαού” ανέφερε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Βασίλειος Κόκκαλης. Ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε ότι, η χώρα χρειάζεται συναινέσεις και να αποτυπώνεται πραγματικά η ψήφος των πολιτών ενώ χαρακτήρισε “έωλα” τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους νέους από τα 17 έτη. Για το θέμα της ψήφου των ομογενών, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ είπε ότι πρέπει να το δει η Βουλή αλλά “σε δεύτερη φάση για τους ομογενείς εκείνους που διατηρούν με την ελληνική έννομη τάξη”.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς ενώ όπως ανέφερε αναμένει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το άρθρο ένα, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα του υπολογισμού του ορίου ηλικίας και “να δούμε ποιοι είναι τελικά οι δεκαεπτάρηδες” όπως είπε.
Σημείωσε δε ότι, ο υπολογισμός του έτους από την πρώτη του χρόνου γίνονταν σε παλαιότερες εποχές κατά τις οποίες οι δήμοι δεν είχαν μηχανοργάνωση.
Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών επειδή όπως είπε “νοθεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα”, ενώ για το 3% είπε ότι η Ένωση Κεντρώων ενδιαφέρεται να δοθεί δυνατότητα έκφρασης σε όλους τους πολίτες και όχι να αποκλείονται ορισμένα κόμματα.

Οι εργασίες της Επιτροπής, θα συνεχισθούν αύριο στις 5.00 το απόγευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top