Πολιτική

Οικονομική «ένεση» για το προσφυγικό σε 2 υπουργεία

550_334_488001.jpg

Τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον έκτακτης χρηματοδότησης 82,6 εκατ. στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας θα λάβει 24,2 εκατ. έκτακτης χρηματοδότησης από το AMIF, για την ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για την παροχή ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και των δομών επιδημιολογικής παρακολούθησης.

Επιπλέον, 58,4 εκατ. ευρώ θα λάβει το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη φιλοξενία, την εστίαση, την υγειονομική περίθαλψη και τη μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, με αυτή την επιπλέον χρηματοδότηση, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τις αρχές του 2015, φτάνει τα 345 εκατ. ευρώ.

Τα εν λόγω κεφάλαια έχουν διατεθεί στις ελληνικές αρχές, σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. (294,5 εκατ. ευρώ από AMIF και 214,7 εκατ. ευρώ από το ISF) ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Αργία μήτηρ πάσης κακίας

Σε σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή την ενημέρωση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνεται:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε για τα συνολικά ποσά που έχουν δοθεί εκ μέρους της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της από τα 427,94 εκ. ευρώ της συνολικής βοήθειας προς την Ελλάδα μόνο 12,79 εκ. ευρώ είχαν αποδέκτη το Υπουργείο Μετανάστευσης και τις υπηρεσίες που εποπτεύει (“Ασύλου” και “Υποδοχής και Ταυτοποίησης”).

Ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός για το προσφυγικό χωρίς καμία πραγματική αρμοδιότητα γι αυτό. Τα υπουργεία “γλάστρες” υπηρετούν μόνο διακοσμητικούς σκοπούς. Όλες οι κυβερνητικές υποσχέσεις που δεν τηρούνται, το δράμα των προσφύγων είναι ευθύνες του Πρωθυπουργού. Είναι ευθύνες ολόκληρης της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν.

· Τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας λειτουργούν υπό την διοίκηση των κ.κ. Καμμένου και Βίτσα. Το Υπουργείο του κ. Καμμένου έχει λάβει μέχρι σήμερα 88.8 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποκαθιστώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης σε αποκλειστικά δικές του αρμοδιότητες.
 
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΘΑ διαρκεί μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε οι κατά παρέκκλιση διαδικασίες, που κατά ριπάς προτείνονται ως νυχτερινές τροπολογίες από την κυβέρνηση, να μην αποδειχτούν οι “κότες με τα χρυσά αυγά”.

· Στον Πειραιά και το Ελληνικό 4.391 πρόσφυγες και μετανάστες κρύβονται επιμελώς ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Έχουν αφεθεί, στην πρώτη περίπτωση, στην ελεήμονα διάθεση (ή στο έλεος) του κ. Δρίτσα ενώ στη δεύτερη έχουν αφεθεί εντελώς μόνοι σε ένα αποτρόπαιο κοινωνικό πείραμα για να αποδειχθεί πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει ένας φιλήσυχος άνθρωπος, παραβατικός. Οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν ανήμπορες και εξαντλημένες.

· Στα νησιά 8.663 άνθρωποι (λίγο περισσότεροι από τη συνολική δυναμικότητα των κάθε είδους Αμυγδαλέζων του παρελθόντος) περιμένουν εδώ και πολλούς μήνες να δουν αν η ζωή τους θα πάει ένα βήμα μπροστά ή πολλά (πλέον) πίσω.

Την ιδιότυπη εξορία τους επιβλέπει η αστυνομία και το λιμενικό των υπουργών Τόσκα και Δρίτσα ενώ η κατάσταση που βιώνουν δεν αποτελεί πλέον όπλο για την προσέλκυση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών από την κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα.

· Την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων την έχει αναλάβει μια “Επιτροπή” στο Υπουργείο Παιδείας. Όχι το Υπουργείο Παιδείας. Για ακόμη μια φορά ελπίζουμε στον εθελοντισμό εκπαιδευτικών και πολιτών και όχι στην επίσημη πολιτεία.

· Η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων έχει δοθεί πλέον στο υπουργείο Οικονομίας (χωρίς κανένα αποτέλεσμα) ενώ οι περισσότεροι πόροι που φτάνουν στην χώρα έρχονται χωρίς τη διαμεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top