Διεθνή

Ολάντ: Να μην ισχυροποιηθεί η αλ Νόσρα από την αποδυνάμωση του ΙΚ

C88215D46BF767DD2B6586614CF741EF.jpg

Η αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Συρία μπορεί να επιτρέψει την ενίσχυση άλλων ένοπλων οργανώσεων, όπως του Μετώπου αλ Νόσρα, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από την Βαρσοβία, καλώντας την Ρωσία και τις ΗΠΑ να αναλάβουν παράλληλη στρατιωτική δράση ενάντια στην οργάνωση, παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία.

Η αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Συρία μπορεί να επιτρέψει την ενίσχυση άλλων ένοπλων οργανώσεων, όπως του Μετώπου αλ Νόσρα, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από την Βαρσοβία, καλώντας την Ρωσία και τις ΗΠΑ να αναλάβουν παράλληλη στρατιωτική δράση ενάντια στην οργάνωση, παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία.

«Υπάρχει μια αποδυνάμωση του Νταές (σ.σ. ακρωνύμιο στα αραβικά του ΙΚ), αυτό είναι αναμφισβήτητο», αλλά «χρειάζεται να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου θα αποδυναμώνεται το ΙΚ και θα ενισχύονται άλλες οργανώσεις», δήλωσε ο Ολάντ μετά την συνάντηση του με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Είναι σαφές ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα ενδεχομένως να ενισχύσει τις δυνάμεις του. Αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις δράσεις μας ενάντια στο Νταές, αλλά παράλληλα πρέπει μαζί με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, που ηγούνται των δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού, να αναλάβουμε δράση, εξίσου αποτελεσματική, ενάντια στο Μέτωπο αλ Νόσρα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Η πρόταση του Ολάντ συμπίμπτει ούτως ή άλλως με την γραμμή που έχουν αρχίσει να υιοθετούν ΗΠΑ και Ρωσία: την Τετάρτη ο Μπάρακ Ομπάμα και Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωναν έτοιμοι να εντείνουν την συνεργασία των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών στην Συρία. Ήδη, από την 1η Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογος του Τζον Κέρι είχαν παραδεχτεί την ανάγκη να ληφθεί «αποφασιστική κοινή δράση» ενάντια στο παρακλάδι της αλ Κάιντα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top