Πολιτική

Ορατός ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση Siemens

siemens5.medium.jpg

Η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση της SIEMENS στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για  «ψευδείς και ανυπόστατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν καθυστέρησης μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ»    αναφερόμενο στις πληροφορίες ότι από την Εισαγγελία Εφετών έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του για την άμεση μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως  «οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016. Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί «τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες».

Το παραπεμπτικό βούλευμα αριθμεί 4.592 σελίδες

Αρμόδια πηγή, ωστόσο, διευκρίνιζε πως το παραπεμπτικό βούλευμα της πολύκροτης υπόθεσης αριθμεί 4.592 σελίδες και θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει επιδοθεί στους κατηγορούμενους μεταφρασμένο τουλάχιστον ένα μήνα  πριν από την έναρξη της δίκης.

Πάντως, πηγές της Εισαγγελίας Εφετών τονίζουν πως από τις 8/4/2015 υπάρχει αλληλογραφία για την περαίωση της  μετάφρασης του βουλεύματος και την διαβίβασή της στο Εφετείο μέχρι τις  27 Νοεμβρίου.

Στις 4 Νοεμβρίου 2015 η Εισαγγελία επανήλθε αποστέλλοντας νέα υπόμνηση στη  Μεταφραστική υπηρεσία  του ΥΠΕΞ.

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 η μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ απάντησε στην Εισαγγελία Εφετών ότι “λόγω του μεγάλου όγκου κρίνεται ανέφικτη η παράδοση εντός της προθεσμίας. Εφόσον γίνει η ανάθεση το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης του μεταφραστικού έργου του δεύτερου μέρους του βουλεύματος θα είναι περί τα τέλη Ιουλίου του 2016 με τη διαδικασία του επειγόντως. Σημειώνουμε ότι η μεταφραστική υπηρεσία δέχεται περί τα 1200 αιτήματα ετησίως για  μετάφραση στη Γερμανική και οι έξι συνεργαζόμενοι μεταφραστές καταβάλουν κάθε προσπάθεια».

Στις 11 Δεκεμβρίου, με νέο έγγραφο της η Εισαγγελία επανέρχεται και ζητεί την άμεση μετάφραση του βουλεύματος και την άμεση ολοκλήρωσή της  έως τις 14/12 οπότε και είχε διακοπεί  η δίκη.

Το αποτέλεσμα είναι πως η δίκη αναβλήθηκε αορίστως με ορατό, πλέον, όπως επεσήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων. Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι η  απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της δίκης ήταν μονόδρομος αφού ήταν αδύνατο να  υπερβεί το τεχνικό αλλά και ουσιαστικό πρόβλημα της μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος η οποία θα επέφερε την ακυρότητα της διαδικασίας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top