Αυτοκίνητο

Όταν η τεχνολογία συναντά την οικονομία καυσίμου

ford21.jpg

Τα Ford Mondeo, S-MAX και Galaxy  διατίθενται πλέον για παραγγελία με το νέο σύστημα επικοινωνίας και ενημέρωσης-ψυχαγωγίας της Ford, SYNC 3. Η τεχνολογία αυτή θα λανσαριστεί και στο νέο Edge SUV.

Το SYNC 3 επιτρέπει τη σύνδεση ενός κινητού τηλεφώνου smartphone με το αυτοκίνητο  και προσφέρει  έλεγχο των συστημάτων του αυτοκινήτου όπως το ΡαδιοCD, το σύστημα πλοήγησης και κλιματισμού, αλλά και των συνδεδεμένων smartphones με απλές φωνητικές εντολές. Το σύστημα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ταχύτητα, απλούστερες εντολές και υποστηρίζει πέντε επιπλέον γλώσσες. Πιέζοντας απλά ένα μπουτόν και λέγοντας «I need a coffee» «I need petrol» και «I need to park» οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν γειτονικά cafés, σταθμούς ανεφοδιασμού ή πάρκινγκ αυτοκινήτων, και να βρίσκουν σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και ξενοδοχεία.

ford11.jpg

Χάρη στην νέα οθόνη αφής 8 ιντσών, οι οδηγοί μπορούν να χειρίζονται το σύστημα όπως το smartphone τους. Οι χρήστες iPhone μπορούν να ενεργοποιούν το Apple CarPlay, και οι χρήστες Android™ αντίστοιχα το Android Auto™, δύο λειτουργικά συστήματα ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτούς τους τύπους smartphones.

Το λογισμικό αναβαθμίζεται ασύρματα μέσω Wi-Fi. Το SYNC 3 προσφέρει επίσης τη λειτουργία SYNC AppLink που επιτρέπει την ενεργοποίηση με απλές φωνητικές εντολές μιας σειράς εφαρμογών για smartphone που για πρώτη φορά τώρα περιλαμβάνει:

MyBoxMan – «Συνεργατική» εφαρμογή μεταφοράς πακέτων HearMeOut – Κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείτε να μοιράζεστε τη φωνή σας και να ακούτε τους φίλους σας να μιλούν AccuWeather – Εφαρμογή που παρέχει στους χρήστες ενημέρωση για τις τελευταίες καιρικές συνθήκες Cadena SER – επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε προγράμματα του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena SER Los 40 Principales – Ραδιοφωνικό δίκτυο μουσικής

ford21.jpg

Οικονομία καυσίμου

Η Ford αναβάθμισε τα Mondeo, S-MAX και Galaxy ώστε να προσφέρουν βελτιωμένη απόδοση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές CO2 με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Οι μηχανικοί της φίρμας αναθεώρησαν  το λογισμικό που ελέγχει την λειτουργία του δίλιτρου κινητήρα diesel, 150 και 180 ίππων του Mondeo, επιτρέποντας σε μοντέλα με κιβώτιο PowerShift και κίνηση στους εμπρός τροχούς να έχουν κατανάλωση 4,6 l/100 km και εκπομπές CO2 120 g/km (μειωμένες κατά 5 g/km).

Επίσης τα Μοντέλα S-MAX με τον ίδιο κινητήρα, προσφέρουν τώρα κατανάλωση 5,0 l/100 km με εκπομπές CO2 129 g/km (μειωμένες μέχρι 10 g/km), ενώ τα Galaxy με τον ίδιο κινητήρα, καταναλώνουν τώρα 5,2 l/100 km με εκπομπές CO2 134 g/km (μειωμένες κατά 5 g/km).

Ο αναβαθμισμένος 2.0L TDCi diesel της Ford με τεχνολογία υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας διαθέτει βελτιστοποιημένο μπλοκ κινητήρα και σύστημα ψεκασμού καυσίμου, βελτιωμένη κυλινδροκεφαλή και ένα σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων με «παγίδα» οξειδίων του αζώτου για πιο καθαρές εκπομπές ρύπων.

Η εταιρία διαθέτει επίσης τα Mondeo, S-MAX και Galaxy με έναν ισχυρό, δίλιτρο bi-turbo κινητήρα diesel 210 ίππων που προσφέρει βελτιωμένη απόκριση και ροπή 450 Nm από τις 2.000 rpm.

Η γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων περιλαμβάνει τους νέους κινητήρες βενζίνης EcoBoost της Ford 1.5L με 160 ίππους και 2.0L με 240 ίππους.

paisnda.jpg

Νίκος Τσάδαρης

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top