Ελλάδα

Πανελλήνια πρώτη για τον «Αμύντα» του Σπύρου Ευαγγελάτου

550_334_252589.jpg

«Kάτι από τη γεύση του ονείρου, που άλλοτε θα ρέπει προς έναν ευμενή εφιάλτη και άλλοτε θα εκτινάσσεται προς μία ποιητική φάρσα», επιδιώκει να «φέρει», απόψε (8 Ιουλίου) στη σκηνή του Ηρωδείου, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, με τον «Αμύντα», που παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το κείμενο τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο. Ήταν ο ίδιος ο Σπύρος Ευαγγελάτος που ανακάλυψε, πριν από χρόνια, ότι πίσω από τον ανώνυμο συγγραφέα κρυβόταν ο Επτανήσιος ιατροφιλόσοφος και ποιητής από τα Κύθηρα, Γεώργιος Μόρμορης (1720-1790).

«Ο “Αμύντας” εγκαινιάζει τις ονομαζόμενες “ποιμενικές κωμωδίες”, είδος δημοφιλές που διαδόθηκε στην πανευρωπαϊκή δραματουργία. Ξετυλίγεται σε δάση όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια, ανύπαρκτα στην Ευρώπη, θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα, όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα. Η μόδα αυτών των έργων επηρέασαε την πανευρωπαϊκή δραματουργία, ακόμα και τον Σαίξπηρ (“Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”, “Όπως σας αρέσει”, “Τρικυμία” κ.ά). Το ελληνικό κείμενο ακτινοβολεί μία αίσθηση εφηβικής δροσιάς με γοητευτικό χιούμορ και συναρπαστική γλώσσα, ανάμειξη κοινής με ιδίωμα των Κυθήρων, ενώ δεν λείπουν λόγια ή ψευδο-λόγια στοιχεία», αναφέρει ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.
Επικεφαλής του θιάσου είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο οποίος ερμηνέυει τον ομώνυμο ρόλο.

«Ο Αμύντας είναι ένας πολύ ανδρείος και έτοιμος για κάθε πόλεμο νέος εκτός από τον πόλεμο του έρωτα. Είναι παντού γενναίος εκτός από εκεί, όπου δειλιάζει τρομερά στο να εκφράσει αυτό που αισθάνεται στην αγαπημένη του Σύλβια», σχολιάζει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, επισημαίνοντας για το έργο πως «πρόκειται για ένα τρομερό παιχνίδι του έρωτα μέσα από τα μάτια σχεδόν ενός παιδιού. Είναι τόσο αθώο και τόσο ελαφρύ, που είναι σαν να έχει γραφτεί από ένα παιδί».

Τη «Σύλβια» υποδύεται η Φαίη Ξυλά, «ένα νεαρό κορίτσι κορίτσι που ζει στα δάση, μία κακομαθημένη πριγκίπισσα που θέλει να πιστεύουν οι άλλοι ότι είναι πιο ανεξάρτητη από ό,τι πραγματικά είναι και νομίζει ότι μπορεί να αποφύγει τον έρωτα, παρότι είναι πολύ ερωτευμένη με τον Αμύντα». Τον θίασο συμπληρώνουν η Βίκυ Βολιώτη, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Θανάσης Δήμου, η Χριστιάννα Μαντζουράνη, ο Θωμάς Γκαγκάς, ο Γεράσιμος Σκαφίδας και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί: Άκης Στρατουδάκης (βιολί), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο) και Έλενα Παπανικολάου (πιάνο).
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική σύνθεση ο Γιάννης Αναστασόπουλος, την κίνηση η Αντιγόνη Γύρα και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top