Διεθνή

Πάνω από 100 νεκροί από οδομαχίες στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν

42544267A8F4B79E21A78922DA96C4D2.jpg

Οι συγκρούσεις φαίνεται ότι άρχισαν μετά τη συνάντηση του προέδρου Σάλβα Κιρ με τον αντιπρόεδρο και ηγέτη της άλλοτε ένοπλης αντιπολίτευσης Ριέκ Μαχάρ, όταν σωματοφύλακες τους άρχισαν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια οδομαχιών που ξέσπασαν χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, τη Τζούμπα, παραμονή της πέμπτης επετείου από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Δύο γιατροί που εργάζονται στο Εκπαιδευτικό Νοσοκομείο της Τζούμπα δήλωσαν στο AP ότι περίπου 110 σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο, όμως δεν είναι δυνατό να υπάρξει ακριβής απολογισμός διότι οι στρατιώτες δεν επιτρέπουν στο προσωπικό να φροντίσει τους νεκρούς.

Ένας από τους γιατρούς σημείωσε πως τα περισσότερα πτώματα ανήκουν σε στρατιώτες.

Οι συγκρούσεις φαίνεται ότι άρχισαν μετά τη συνάντηση του προέδρου Σάλβα Κιρ με τον αντιπρόεδρο και ηγέτη της άλλοτε ένοπλης αντιπολίτευσης Ριέκ Μαχάρ, στο προεδρικό μέγαρο της Τζούμπα.

Οι σωματοφύλακες των δύο ηγετών αντήλλαξαν πυροβολισμούς, που γρήγορα κλιμακώθηκαν σε αιματηρές συμπλοκές σε πολλές περιοχές της πόλης.

Τόσο ο κ. Κιρ όσο και ο κ. Μαχάρ απηύθυναν εκκλήσεις για ηρεμία και ειρήνη.

Σύμφωνα με το BBC και το AP, οι δρόμοι της Τζούμπα είναι σαφώς πιο ήρεμοι σήμερα Σάββατο. Η χώρα είναι τόσο φτωχή που δεν έχουν καν προγραμματιστεί επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις.

Πάντως, κάποιοι διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν απομακρύνει προσωρινά το προσωπικό τους από τη χώρα λόγω της βίας. Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ και οι οικογένειές τους έχουν μεταφερθεί στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top