Διεθνή

Πάνω από 700 άνδρες και αγόρια αγνοούνται μετά την απελευθέρωση της Φαλούτζα

02414949CB80A45B4DFE66CE188AACA1.jpg

Οι αγνοούμενοι είχαν τεθεί υπό κράτηση από φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες κατά τη διάρκεια της επίθεσης των τακτικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της πόλης από το ISIS.

Συνολικά 738 άνδρες και αγόρια εξακολουθούν να αγνοούνται στη Φαλούτζα του Ιράκ, αφού τέθηκαν υπό κράτηση από φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες κατά τη διάρκεια της επίθεσης των τακτικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο απεσταλμένος των Ηνωμένων εθνών Γιάν Κούμπις, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κούμπις σημείωσε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για δολοφονίες και απαγωγές που διαπράχθηκαν από τους πολιτοφύλακες και τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Φαλούτζα, που διήρκεσε περίπου ένα μήνα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ επισήμανε πως οι ιρακινές Αρχές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα ώστε να εντοπίσουν τους εκατοντάδες αγνοούμενους και να διασφαλίσουν ότι όσοι παραβίασαν ανθρώπινα δικαιώματα στη Φαλούτζα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Τον Ιούνιο, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τις καταγγελίες για σοβαρά εγκλήματα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

Τα ιρακινά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα στα τέλη Ιουνίου, μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών με τους τζιχαντιστές. Η Φαλούτζα, που βρίσκεται στην ταραχώδη και επί το πλείστον σουνιτική επαρχία αλ-Ανμπάρ, ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβε το ISIS στο Ιράκ, ήδη από τον Ιανουάριο του 2014.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top