Πολιτική

Παπαδημούλης σε ΕΕ: Μεγάλη η ανάγκη για τόνωση των επενδύσεων

550_334_390330.jpg

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την παράταση ισχύος του μηχανισμού συμπληρωματικών πληρωμών στo πλαίσιo των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή την νέα πρόταση της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, σημειώνει πως κινείται σε θετική κατεύθυνση αφού με τον τρόπο αυτό η προσωρινή αύξηση των πληρωμών της περιόδου 2014-2020 κατά 10%, θα μπορεί πλέον να δοθεί και μετά τις 30 Ιουνίου.

Η δυνατότητα που δίνεται για μερική ελάφρυνση της μεγάλης δημοσιονομικής πίεσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και μπορεί να επιταχύνει και την μείωση της ανεργίας, υπογραμμίζει στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν, ο ίδιος ζητεί λεπτομέρειες από την Επιτροπή σχετικά με την διάρκεια της παράτασης του μηχανισμού συμπληρωματικής πληρωμής, το χρονοδιάγραμμα και τον συνολικό προϋπολογισμό καθώς και ρωτά για τα εκτιμώμενα αποτελέσματα που θα έχει για την Ελλάδα, η υλοποίηση της σχετικής πρότασης.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Παράταση του μηχανισμού συμπληρωματικής πληρωμής και μετά τον Ιούνιο του 2016

Με βαθειά ακόμα τα σημάδια της ύφεσης, η ανάγκη για τόνωση των επενδύσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι μεγάλη. Η νέα πρόταση της Επιτροπής που συμπεριλαμβάνει τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός κανονισμός EU 1303/2013 προβλέπει ότι κατόπιν αίτησης, μπορεί να δοθεί μία προσωρινή αύξηση των πληρωμών της περιόδου 2014-2020 κατά 10% ως τις 30 Ιουνίου 2016, εφόσον η χώρα υπάγεται σε πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας.

Η Κομισιόν με νέα πρόταση, που κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου 2016, προτείνει την παράταση του εν λόγω μηχανισμού συμπληρωματικής πληρωμής και μετά τον Ιούνιο του 2016, γεγονός που δίνει την δυνατότητα μερικής ελάφρυνσης της δημοσιονομικής πίεσης που θα είχε η Ελλάδα στα πρώτα βήματα εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, άλλα και μέσω της πιο γρήγορης υλοποίησης μεγάλων έργων, προβλέπεται να μειωθεί η ανεργία με ταχύτερους ρυθμούς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

-Μέχρι πότε προτείνει να παραταθεί η ισχύς του μηχανισμού συμπληρωματικής πληρωμής;

-Τι αποτέλεσμα θα έχει η υλοποίηση αυτής της πρότασης για την Ελλάδα; Μπορεί η Κομισιόν να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση της πρότασης (συνολικός προϋπολογισμός έργων, χρονοδιάγραμμα, συνέπειες για την απασχόληση και ανάπτυξη);»

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top