Περιβάλλον

Πάτρα: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου

550_334_132836.jpg

«Η αποσπασματική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, ανά περιοχή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αφού τμηματικά έργα ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα διάβρωσης σε όμορες περιοχές», τονίζουν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, σε παρέμβαση που έκαναν σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έργο με προϋπολογισμό 5.500.000,00 ευρώ για την μελέτη των φαινομένων διάβρωσης στην γενικότερη ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου.

Σύμφωνα με τους Κώστα Σπαρτινό και Ανδρέα Ριζούλη, τα τεχνικά δελτία της προκήρυξης είναι έτοιμα και η δημοσίευση του διαγωνισμού για τον φορέα υλοποίησης του μελετητικού έργου, αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού.

Σχετικά με το έργο της μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, οι δύο βουλευτές λένε ότι θα είναι ενιαίο από την Κόρινθο μέχρι και την Πάτρα, δηλαδή και για τα 120 χιλιόμετρα της παραλιακής περιοχής του Κορινθιακού κόλπου.

Όπως προσθέτουν, το υπουργείο Υποδομών, έχει ήδη αξιολογήσει τι έχει γίνει μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του φαινομένου στην περιοχή, και γι αυτό το σκοπό ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών την μελέτη για την καταγραφή, αξιολόγηση και ιεράρχηση των φαινομένων διάβρωσης ειδικά στην περιοχή της Αιγιάλειας με κόστος 80.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο κόστος των έργων μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, λένε ότι θα είναι ξεχωριστό από το κόστος των έργων, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά την αξιολόγηση του προβλήματος και των ενδεδειγμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Στο μεταξύ, στην δική του παρέμβαση, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» Γιώργος Κανέλλης, τονίζει ότι «η διάβρωση των ακτών, είναι ένα συνεχώς επιδεινούμενο φαινόμενο, που εκτός από τον Κορινθιακό κόλπο πλήττει και την δυτική Αχαΐα και την βόρεια Ηλεία, προκαλώντας έτσι, όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες, τόσο στους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την τουριστική δραστηριότητα».

Όπως τονίζει ο κ. Κανέλλης, «υπάρχει η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ενεργειών για την ολοκλήρωση των μελετών που είναι σε εξέλιξη, όπως και η ανάγκη επικαιροποίησής τους, με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις για ήπιες και όχι «σκληρές επεμβάσεις στην ακτή, για την αναχαίτιση του διαβρωτικού φαινομένου και την αντιμετώπιση του προβλήματος και σε άλλες ακτές, όπου δεν υπάρχει μελέτη.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top