Διεθνή

Πέρασε στο Ισραήλ νόμος για τη διαφάνεια των ΜΚΟ

netanyahu-735x459.jpg

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που υποχρεώνει τις ΜΚΟ που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από ξένες κυβερνήσεις να το δηλώνουν επισήμως, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κνεσέτ.

Ο νόμος, ο οποίος έχει, σύμφωνα με τους επικριτές του, στόχο τις οργανώσεις της αριστεράς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ψηφίστηκε με 57 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, έπειτα από μια μακρά συζήτηση που έγινε στην Κνεσέτ.

«Ο νόμος αυτός έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των μη κυβερνητικών οργανώσεων που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα ξένων κρατών, δρώντας υπό την κάλυψη τοπικών οργανώσεων που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ισραηλινού λαού», όπως αναφέρεται στο προοίμιο του νόμου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι στόχος του νόμου είναι «να εμποδίσει μια παράλογη κατάσταση στην οποία ξένα κράτη ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισραήλ χρηματοδοτώντας τις μκο, χωρίς να το γνωρίζει ο ισραηλινός λαός».

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της αριστεράς, η έγκριση του νόμου θα αυξήσει τη διαφάνεια, θα συμβάλει στο να γίνει ένας διάλογος που θα αντανακλά την ισραηλινή κοινή γνώμη και θα ενισχύσει τη δημοκρατία», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook μετά την τελική ψηφοφορία.

Ωστόσο για τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτσογκ ο νόμος αυτός αποτελεί «το βλαστάρι του φασισμού που ανθεί στο Ισραήλ».

Επίσης για τον επικεφαλής των αραβοϊσραηλινών κομμάτων στο ισραηλινό κοινοβούλιο, Άιμαν Όντεχ, ο νόμος αυτός επιδιώκει να «εκφοβίσει και να εξαφανίσει τις λίγες οργανώσεις που αντιδρούν και μάχονται στη δημόσια σφαίρα για την ίση» μεταχείριση των Αράβων.

Ο νόμος αυτός δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στις οργανώσεις της αριστεράς, αλλά θα μπορεί να εφαρμοστεί σε 25 μκο. Την ίδια ώρα οι μκο της δεξιάς, όπως για παράδειγμα αυτές που υποστηρίζουν την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, τείνουν να εξαρτώνται από ιδιωτικές δωρεές, τις οποίες δεν αφορά ο νόμος αυτός.

Πολλές ισραηλινές μκο της αριστεράς λαμβάνουν μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top