Ελλάδα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο»

550_334_519288.jpg

Η ανανέωση, η ευρηματικότητα, η φαντασία και ο σεβασμός στην παράδοση που δίνει έμφαση στον πολιτισμό και την κοινωνία χαρακτηρίζουν και το φετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», «Γαυριώτικα 2016».

Πρόκειται για ένα νεωτερικό και διευρυμένο πρόγραμμα διαλέξεων, εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, δρώμενων και παρεμβάσεων σε σύγχρονα ζητήματα αιχμής
.
Το πολυδιάστατο και επιλεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, που φέρνει στο Γαύριο κορυφαία ονόματα της Τέχνης, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της Δημοσιογραφίας, αποδεικνύει τη δυναμική και την πανελλαδική απήχηση του Ομίλου.

Παράλληλα, αναδεικνύει και υπερασπίζεται το αίτημα της λειτουργίας του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του Γαυρίου ως Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο θα στεγάσει και θα αναβαθμίσει το εντεινόμενο πολιτιστικό κίνημα στην περιοχή.

Παράλληλος και εξίσου σημαντικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο» είναι η δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου στο Γαύριο, το οποίο οραματιζόμαστε και διεκδικούμε.

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο» συμπαρίσταται φέτος στη διοργάνωση του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πραγματοποιείται στο Γαύριο από 10 έως 17 Ιουλίου και θεσμοποιείται στον τόπο μας. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ακαδημαϊκή δράση, που διευθύνεται από την κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, επίκ. καθηγήτρια Γλωσσολογίας, εστιάζει στα ζητήματα της εξουσίας και της χειραγώγησης από τα κλασικά κείμενα μέχρι σήμερα. Στο Γαύριο έρχονται πανεπιστημιακοί καθηγητές από το Χάρβαρντ και ελληνικά ΑΕΙ, δημοσιογράφοι και διευθυντές εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Πενήντα φοιτητές και διδάκτορες παρακολουθούν τα μαθήματα που οργανώνουμε στο νέο Δημοτικό Σχολείο.

Διαλέξεις με νεωτερικό περιεχόμενο είναι ανοιχτές στην κοινωνία των πολιτών και επισκεπτών του Γαυρίου, που παρακολουθεί παρεμβάσεις και ανοιχτούς διαλόγους με θέματα αιχμής για την ελληνική πραγματικότητα. Ένα διευρυμένο πολιτιστικό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε ως Σύλλογος εμ­πλουτίζει το επιστημονικό σκέλος, όπως η συναυλία του Βασίλη Λέκκα στον Άγιο Κυπριανό και μια βραδιά-αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΑΥΡΙΩΤΙΚΑ 2016»

Ομιλίες και Διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, Αίθουσα Διαλέξεων

Σε σύμπραξη του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ» με το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Παρακαλείστε για την αυστηρή τήρηση των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης από την αίθουσα διαλέξεων του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου για τη μη παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ, 12.00-13.30

Λίνα Ρόζη, Επίκ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Fellow in Comparative Cultural Studies, Center for Hellenic Studies, Harvard University.

Ο πολιτικός λόγος στο θέατρο του 20ού αιώνα

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ, 09.30-11.30

Στρογγυλό Τραπέζι

«Η έννοια της ίασης στην αρχαιοελληνική γραμματεία»

Σωτήρης Πράπας, Καρδιοχειρουργός, συγγραφέας

Ο διαιώνιος Ιπποκράτης

Χριστίνα Τεσσερομάτη, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Η εξελικτική πορεία της ίασης στην αρχαία ελληνική Γραμματεία

Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Παθολογίας, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το ιατρικό απόρρητο: Ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις στη σύγχρονη μιντιακή πραγματικότητα

11.45-12.45
Στέλιος Βερνίκος, Επιστημ. υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για την Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων ΠΡΟΤΕΚΤΑ του ΥΠΕΠΘ
Προσφυγισμός: Δοκιμάζοντας τα όρια της ευρωπαϊκής συνοχής

13.00-14.00
Γιάννης Μαμάης, πρόεδρος Φιλοπρόοδου Όμιλου «Το Γαύριο» Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος

ΑΡΟΔΟ
Λιμάνια, Πορθμεία και Βαρκάρηδες της ΄Ανδρου (Αρχές του 20ού αιώνα – 1965)

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ, 20.00

Λυρικό Δειλινό στον Άγιο Κυπριανό (Κυπρί) με τον Βασίλη Λέκκα

Στις 2 Απριλίου 1980, ο Βασίλης Λέκκας πρωτοτραγουδάει υπό τη διεύθυνση του δασκάλου του, του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και η συναυλία μεταδίδεται απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το μακρύ ταξίδι του από νότα σε νότα αρχίζει… Με αυτό το ταξίδι στη μουσική συναντήθηκε με όλους τους ανθρώπους. Η ελληνική μουσική που τραγουδάει δεν χρειάστηκε μετάφραση σε κανένα μέρος του πλανήτη.

Ήσουν μια χώρα που την έκανα πατρίδα μου…

Τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο μεταφέρει σε όλο τον κόσμο με λυρικό και επαναστατικό τρόπο μέσα από την εκρηκτική ερμηνεία του. «Νεότερο Ζορμπά» τον αποκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πάντα όρθιος με στόχο τη μετάδοση του οικουμενικού ρόλου του λόγου και της ελληνικής μουσικής, όπως τον διδάχτηκε μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές που έπλασαν και πλάθουν τη νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Όλα αυτά καθορίζουν τις επιλογές του και, από πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα της πορείας του, ο Βασίλης Λέκκας αποτελεί μια καλλιτεχνική μορφή άλλου ήθους και ύφους.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, 09.30-11.00

Γιώργος Δαρδανός, Εκδότης, Κοσμήτωρ Εταιρείας Κυκλαδικών μελετών, Επίτ. πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκδοτών
Προσωπικότητες και πνευματικοί άνθρωποι της ΄Ανδρου

11.00-12.00

Όλγα Καραγιάννη, Συντονίστρια δράσεων Andros Routes – Footpaths Nature Culture
Andros Routes: μια κοινωνική προσπάθεια για την ανάδειξη των παλαιών πεζοπορικών διαδρομών της ΄Ανδρου και για την προσέλκυση βιώσιμου τουρισμού (sustainable tourism). Ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ, 09.30-11.15

Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού «105, Στο κόκκινο»
Δημοσιογραφική γλώσσα και μνημόνια. Απεικονίσεις της κρίσης στα ευρωπαϊκά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ, 09.30-11.15

Δημήτρης Μιχαλέλης, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδας Real News
O εθισμός στη βία: Από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στα social media και την πολιτική

11.45-14.00
Ο ρόλος των ΜΜΕ στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι
Ανοιχτός διάλογος με τους σπουδαστές του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου

Σχολιαστές:
Αλεξία Τασούλη, Δημοσιογράφος MEGA Channel
Γιάννης Μαμάης, Εκδότης

Συντονίστρια:
Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, CHS Fellow in Comparative Cultural Studies, Center for Hellenic Studies, Harvard University

20.30
Παράθεση αποχαιρετιστήριου δείπνου από τον Φιλοπρόο­δο Όμιλο «Το Γαύριο» στον Φελλό προς τιμήν των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα με λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top