Ελλάδα

Προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

2D9E7F908705370ED310F85673D6F2B5.jpg

Το γεγονός προκαλεί τεράστια ερωτηματικά καθώς ο Β. Μαρινάκης κατηγορείται ως φερόμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

Το γεγονός προκαλεί τεράστια ερωτήματα, καθώς ο κ. Μαρινάκης κατηγορείται ως φερόμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Τα ερωτήματα μεγαλώνουν καθώς η συνάντηση με την κ. Θάνου γίνεται λίγες ώρες μετά την 11η αίτηση εξαίρεσης του Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία υποβλήθηκε χθες αυτήν την φορά από τον ίδιο τον Β. Μαρινάκη.

 Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας εφετών κ. Κουμπής στον οποίο χρεώθηκε η 11η αίτηση εξαίρεσης πρότεινε την απόρριψη της αίτησης Μαρινάκη σε βάρος του εισαγγελέα εφετών κ. Δασκαλόπουλου.

Εντύπωση προκαλεί ότι, η αίτηση εξαίρεσης του προέδρου του Ολυμπιακού χρεώθηκε στο συμβούλιο εφετών, στο οποίο είναι πρόεδρος ο κ. Ανδρέας Παπαδημητρίου, που είναι παράλληλα αναπληρωματικό μέλος του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, οπότε ο δικαστής ουσιαστικά θα πρέπει να κρίνει υπόθεση, η οποία αφορά μέλη του σημερινού Διοκητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ, γεγονός που συνιστά ενδεχομένως δεοντολογικό ασυμβίβαστο.

Για πρωτόγνωρο γεγονός που προσβάλει τη Δικαιοσύνη και αναδεικνύει τον πανικό του κ. Μαρινάκη κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

«Αδυνατούμε να πιστέψουμε την κακόβουλη διάδοση ότι δήθεν μέσω των αλλεπάλληλων αιτήσεων εξαίρεσης αναζητείται το κατάλληλο Συμβούλιο, κατά προτίμηση Θερινού Τμήματος, που επιτέλους θα κάνει δεκτή την αίτηση εξαίρεσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η πράσινη ΠΑΕ.

Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα thepressproject.gr αποκαλύπτει συνομιλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη και του διευθύνοντος συμβούλου του Ολυμπιακού, Γιάννη Βρέτζου με manager ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού από τις οποίες συνομιλίες προκύπτει φοροδιαφυγή μέσω διπλών συμβολαίων.

Επίσης, στις συνομιλίες γίνεται αναφορά σε οικονομικά ιδρύματα με έδρα το Μονακό τα οποία σχεδιάζουν διακίνηση χρημάτων χωρίς φορολογικά βάρη.

Το «ίδρυμα», τα 100 εκατομμύρια και πώς να τα σπάσεις σε κομμάτια

Ο Γιάννης Βρέντζος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος είναι ο αδελφός του. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΚΡΗΤΗ TV, ο Γιώργος Βρέντζος υποστήριζε ότι «ο αδελφός μου Γιάννης δεν ήθελε ποτέ – και λόγω της ιδιότητάς του με τον Ολυμπιακό- να αναμειχθώ με το ποδόσφαιρο και ήταν αρνητικός στο διάστημα που έσπευσα να βοηθήσω την ΠΑΕ Εργοτέλης», αλλά η αλήθεια αποδεικνύεται κάπως διαφορετική. Σε μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών που φέρεται να είχαν τα δύο αδέλφια είναι προφανές ότι και οι δύο ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς συζητούν για το πώς θα γίνουν πληρωμές του Ολυμπιακού μέσω εταιρικών σχημάτων που έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους.

Σε μια από αυτές τις συνομιλίες τα δύο αδέλφια αναφέρονται στην κατάτμηση μερικών εκατομμυρίων ευρώ σε χώρες του εξωτερικού. Σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση φαίνεται να παίζει μια κυρία Δημητρού, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την Μαρία Δημητρού, κάτοικο Πειραιά, η οποία εμφανίζεται να συμμετέχει στο Δ.Σ. της AMOR Α.Ε. μαζί με την Ειρήνη Μαρινάκη. Ο βασικός σκοπός της εταιρίας αυτής, σύμφωνα με την εγγραφή της στην εφορία, είναι η εκμετάλλευση ακινήτων. Την κυρία Δημητρού πάντως την βρίσκουμε και σε άλλο Δ.Σ., αυτό της εταιρείας SMALLRIDGE ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για κάποια ποσά που βρίσκονται σε fiduciary deposits, δηλαδή σε προνομιακές προθεσμιακές διατραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες έχουν υψηλότατες χρεώσεις (κάτι το οποίο επισημαίνει και ο Γιώργος Β.), αλλά προσφέρουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ICIJ για τον μηχανισμό της φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκε με τα Panama Papers, αυτές οι διατραπεζικές καταθέσεις χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρυψη χρημάτων σε αρκετές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και στη διάσημη περίπτωση με τα περιβόητα χρήματα που απέκρυψε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Από τις συνομιλίες είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ανησυχεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφού τα δύο αδέλφια προσπαθούν να συνεννοηθούν με την κυρία Δημητρού για το πώς θα μεταφέρουν 20 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες της Κύπρου και της Τουρκίας. Η ανησυχία είναι ξεκάθαρη, όταν ο Γιώργος Β. αναφέρει: «…Τράπεζα Κύπρου Αθήνας ή Τράπεζα Κύπρου Κύπρου; Μου λέει: γιατί έχει διαφορά; Λέω δεν ξέρω αν έχει διαφορά, αλλά στο rate έχει 1% διαφορά, αλλά προφανώς λέω το ρίσκο θεωρητικά είναι μεγαλύτερο, αν και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα φαλιρίσει η μια και όχι η άλλη; Όπως λέει, η Μάλτα ας πούμε, αλλά εκεί λέω ήταν αντίθετα, εκεί λέω φοβόμασταν, επειδή ξέραμε τη μαμά. Και επίσης λέω έχουμε 20 εκατομμύρια δεν έχουμε 10».

Στη ίδια συνομιλία ο Γιάννης Β. αναρωτιέται:

– Τα 42,5 πώς προέκυψαν τώρα; Τι;
– Τα 42,5 λοιπόν υποτίθεται είναι μαζί με το τέτοιο… μαζί με τα… είναι 30 στην Τουρκία… ε… στην Ελβετία, 20 μείνανε ελεύθερα και 10 είναι για 31/5 που υποτίθεται ότι θέλει να τα σπάσει (σ.σ. αναφέρεται στο σπάσιμο των καταθέσεων fiduciary) γι’ αυτό του λέω ότι είναι πριν ή τελοσπάντων δεν θα τα ανανεώσει στο τέλος του μήνα
– 31/5 που είναι στην Τουρκία ή στην Ελλάδα
– Ελλάδα, δεν έχουμε Τουρκία τίποτα τώρα, έκανα λάθος συγνώμη. [..]
– Πρώτον τώρα αυτός (σ.σ. ο Μαρινάκης) είναι πιεσμένος τώρα γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα υπάρχει άλλο ένα τέτοιο νούμερο στη CITY που τα πήγαινε Τουρκία και τώρα δεν έχει τι να τα κάνει. Και τώρα υπάρχει αυτή τη στιγμή κάνα κατοστάρι plus.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν υποδεικνύουν κάποιο μηχανισμό φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, αφού είναι πολύ πιθανό τα ποσά αυτά να είναι δηλωμένα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο στην ίδια συνομιλία υπάρχουν κάποιες μυστηριώδεις αναφορές:

– Λέω: Κυρία Δημητρού εγώ θα πρότεινα να μη την κάνουμε (σ.σ. μια πληρωμή προς τον Λαζαρίδη μέσω του «Ιδρύματος») από το Γκισμάρ διότι να μην ξέρουνε λέω που το κάνουμε ούτε στην Ελλάδα θα έπρεπε λέω να το έχουμε κάνει. Να το ξέρει όλη η υφήλιος λέω ότι το Γκισμάρ είστε εσείς. Λέω ας το κάνουμε σε μια άλλη. Με παίρνει τηλέφωνο λέει όχι είπε εντολές να κάνουμε στο Γκισμάρ.

Αλλά λίγο μετά, οι αναφορές στο «Ίδρυμα» από τον Γιώργο Βρέντζο αποκτούν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον:

– Α, λέει κάτι που έχουν δίκιο ότι το foundation δεν είναι για να πληρώνει ούτε για εμπορικούς λόγους είναι, απαγορεύεται. Η μοναδική κανονικά… τα μοναδικά λεφτά που μπορεί να δίνει είναι προς τον bneficial owner ή εταιρίες δικές του ως υποτίθεται income, το οποίο είναι αλήθεια. Και μέχρι τώρα… μετά που το σκέφτηκα δεν είχαμε… όλα τα λεφτά είχαν φύγει υποτίθεται σε εταιρίες δικές του. Αυτό εμένα, χωρίς να είμαι νομικός, μου κάνει… δεν μπορεί ένα foundation να το χρησιμοποιείς για εκτός και αν το έχει πει στο ιδρυτικό έγγραφο. Κι ούτε έχει γίνει μέχρι στιγμής. Λοιπόν και παίρνω τον Κατσιάπη και του λέω μα τι γίνεται τέλος πάντων γιατί θα ωρύεται. Εκεί λοιπόν μου το σκάει ο Κατσιάπης μου τα λέει αυτά και μου σκάει ότι είναι του Λαζαρίδη.

Φαίνεται όμως ότι οι ανησυχίες του CEO του Ολυμπιακού δεν έπεισαν τον πρόεδρο της ομάδας, αφού σε συνομιλία την επόμενη ημέρα μεταξύ των δύο αδελφών ο Γιώργος Β. αναφέρει:

– Να σου πω, του το ‘πα αυτό για, για να μην χρησιμοποιοεί το Foundation και με έβρισε. Και μου λέει κάνε τη δουλειά σου. Λέω: Ξέρετε λέω γιατί το κάνατε; Μου λέει εσύ θα μου πεις γιατί το κανα το foundation. Λέω για να .. και πως έπιασε η κουβέντα του λέω.. ε;
– (Γιάννης Β): Δεν είναι μόνο… είναι ότι δεν αφήνεται να κάνει εμπορικές συναλλαγές ρε συ Γιώργο
– Και να πω.. δεν τον αφήσαμε… Έχει γίνει της πουτάνας μια εβδομάδα
– Ε αυτό λέω πες του δεν είναι θέμα αν το foundation…
– Γιατί εκεί που έλεγε τι έιναι αυτό με το structures το legal bound structures και του λέω παράδειγμα… απλώς οι μετοχές λέω, καλά είμαστε και εμείς μπουρδέλο απαγορεύεται κανονικά το Γκισμάρ να παίρνει μετοχές.

Και μια ακόμα ένδειξη του περίπλοκου αυτού συστήματος έρχεται προς το τέλος της συνομιλίας:

– (Γιώργος Β.): Το foundation έιναι πολύ σύνθετο. Καλύτερα να κάνεις ένα trust να πεις να είναι καλυμμένος παρά foundation. Δηλαδή foundation τι; Γιατί θα αφήσει λεφτά από εδώ και από κεί ξερω εγώ στον Ολυμπιακό; Δεν πειράζει, δεν.. .και τον χρησιμοποιήσαμε με μια Marshall Islands εταιρία η οποία κάνει 500 δολάρια. Και αυτός ξέρεις πόσα του χρεώνουν οι τέτοιοι, ούτε έχουμε καταλάβει τι γίνεται εκεί με τα… εκεί πέρα με τους αυτούς κάθε λίγο και λιγάκι ζητάνε οι… οι τέτοιοι.
– (Γιάννης Β.): Το trust… άσε εγώ θα του πω ότι πρέπει να φτιαχτεί μια εταιρία εκεί πέρα για να κάνουμε πέρα δώθε… δεν γίνεται.

Τα δύο αδέλφια πάντως φέρονται να κάνουν άλλη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στις 11 Μαΐου του 2012, όταν ο Γιάννης Β. λέει στον αδελφό του:

– Λοιπόν αυτό που θέλω εγώ είναι το εξής: Να έχουμε μια εταιρία… Σ’ αυτό πρέπει κάποιος από εκεί να μας βοηθήσει… Μπορεί να είναι η εταιρία based στο Μονακό/.. Μπορεί να είναι based στην Κύπρο ή στη Μάλτα, ή δεν ξέρω εγώ… στο Λουξεμβούργο. Να έχει ένα λογαριασμό στην τράπεζα, έτσι; Να ανοίγουμε εμείς στους παίκτες λογαριασμούς εκεί πέρα, οκ κάποιοι έχουν λογαριασμούς από τους ξένους εκεί πέρα, ώστε αυτή η εταιρία έχοντας συναλλαγές με τους συγκεκριμένους παίχτες… δηλαδή θα είναι μια εταιρία που θα εκμεταλλεύεται image rights και τέτοια δικαιώματα, να τους στέλνει κάποια λεφτά εκεί πέρα στο λογαριασμό, έτσι; Οπότε πρέπει να ρωτήσεις αν αυτό το πράγμα,… θα μιλήσει και ο πρόεδρος με .. εαν αυτό το πράγμα γίνεται ή θα έχουμε θέματα…

αλλά ο Γιώργος δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ακριβώς…

– Οτι ρε συ Γιωργο όταν εγώ σου στέλνω, όταν πω εγώ από τον λογαριασμό της εταιρίας… που στην εταιρία μπορεί να είναι διευθυντής εγώ μπορεί να είναι ένας δικηγόρος… διευθυντής σε αυτά Του στέλνω ένα τέτοιο με αιτιολόγηση τιμολόγιο για αμοιβή image right μη μου πει α… τι image right είναι αυτό και πού φορολογήθηκε και γιατί φορολογήθηκε και αν φορολογήθηκε…
– Να πω κάτι; Τι εννοείς image right; Αυτοί οι παίκτες δεν ανήκουν στον Ολυμπιακό…
– Ναι ρε φίλε…
– Ωραία… Άμα ανήκουν στον Ολυμπιακό και η εταιρία αυτή … θα μπορούσε ακόμα να είναι και ο ίδιος ο Ολυμπιακός, αλλά ενδεχομένως να μην θέλει, για αυτό…
– Γιατί άμα είναι ο ίδιος ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τον πληρώσουν και φόρους τον παίκτη
– Μα αφού θα έιναι στο εξωτερικό αυτός ο λογαριασμός δεν θα φαίνεται εδώ πέρα…

Φαίνεται ότι υπάρχει ένα άγχος για τους φόρους, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται σε περισσότερες λεπτομέρειες:

– (Γιάννης Β.): Θα υπάρχουν παραστατικά, αλλά θα είναι παραστατικά μεταξύ μιας Κυπριακής των παικτών… μιας του Μονακό και αυτά…
– Θα κάτσω να το σκεφτώ, να το δούμε αλλά απλώς δεν βλέπω απλώς δεν βλέπω, δηλαδή εμείς όταν λέμε, εμείς όταν λαμβάνουμε το παραστατικό δεν ξέρουμε αν είναι τρυπημένο από την εφορία και δεν ξέρω γω τι… κ.τ.λ.
– Γιώργο όμως, επειδή υπάρχει μια ευαισθησία με τον συγκεκριμένο τέτοιον.. έτσι είναι… τέτοιο… αλλιώς…
– Στο λέω πάντως εγώ να το κοιτάξω… επειδή αυτό.. τα πράγματα σφίγγουν, οπότε είναι από 100.000 ευρώ και πάνω ή πάνω από 100.000 ευρώ θες μια δικαιολογία (σ..σ. η διάζευξη στη συνομιλία)
– Ωραία
– Το οποίο το γράφεις. Από εκεί και πέρα είναι στη κρίση των κομπράτι κ.τ.λ. αν δεχτούν μόνο μιλήτο δηλαδή να λένε ότι είναι tender ή είναι owner ή αυτό ή να πούνε θέλουμε και το αποδεικτικό. Στον Βαγγέλη ας πούμε δεν ρωτούσαν ποτέ. Έγινε όμως αυτή η ιστορία και τώρα ζητάνε, ενώ στους άλλους, έχω τόσους πελάτες δεν ρωτάω πάντα.

Η αναφορά σχετίζεται με τον εσωτερικό έλεγχο που υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι εταιρίες που διαχειρίζονται τις υπεράκτιες εταιρίες όπως η Mossack Fonseca των Panama Papers. Όπως ήδη ξέρουμε όμως από τα offshore leaks οι εταιρίες αυτές είναι ιδιαίτερα αμελείς στα καθήκοντά τους.

Ιμπαγάσα, Μανωλάς και κάτι «χαμένα» χρήματα

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες δίνουν ισχυρές ενδείξεις για τη μέθοδο φοροαποφυγής που χρησιμοποιεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω των κινήσεων της στο μεταγραφικό «παζάρι». Σύμφωνα με τις συζητήσεις μεταξύ ατόμου που φέρεται να είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Γιάννης Βρέντζος και εκπροσώπων ποδοσφαιριστών, ο Ολυμπιακός υπογράφει διπλά συμβόλαια με ποδοσφαιριστές που εντάσσει στο δυναμικό του, με σκοπό μέρος των χρημάτων να καταλήγει σε τράπεζες φορολογικών «παραδείσων» (π.χ. Λουξεμβούργο) και να αποφεύγεται η ελληνική φορολογία.

Ενδεικτικές αυτής της τακτικής είναι οι μεταγραφές δύο ποδοσφαιριστών στον συγκεκριμένο σύλλογο, του Αριέλ Ιμπαγάσα και του Κώστα Μανωλά. Κι ενδεικτική των προθέσεων του Ολυμπιακού είναι η παραδοχή του ατόμου που εκπροσωπεί τον σύλλογο σε αυτές τις συζητήσεις, του άνδρα που φέρεται να είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Γιάννη Βρέντζου, ο οποίος τονίζει ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται «για να αποφύγουμε τη φορολογία εδώ στην Ελλάδα».

Γ.Β: Ιρίνα μίλησα χθες με τον/την Φάλι και μου είπε να συζητήσω μαζί σου την υπόθεση. Ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε έναν παίκτη στον Ολυμπιακό, είναι ελεύθερος αλλά πρέπει να του δώσουμε μπόνους υπογραφής 300.000 ευρώ
Ι.: Ναι
Γ.Β: Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τους φόρους εδώ στην Ελλάδα θα στείλουμε τα χρήματα είτε στην Ουκρανία είτε στο Λουξεμβούργο. Νομίζω ότι στο Λουξεμβούργο είναι καλύτερα.

Η αναφορά αυτή έγινε σε συνομιλία του άνδρα με την φερόμενη ως μάνατζερ του Ιμπαγάσα, που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του 2010. Σύμφωνα με τη συνομιλία ο Ολυμπιακός σχεδίαζε να καταβάλει το αντίτιμο της μεταγραφής (λίγο πάνω από 300.000 ευρώ) σε λογαριασμό του εξωτερικού (Ουκρανία Λουξεμβούργο ή Ιρλανδία, όπως συζητείται), που θα ανήκει σε εταιρεία που εκπροσωπεί τον ποδοσφαιριστή. Από εκεί η εταιρεία θα μεταβίβαζε τα χρήματα σε λογαριασμό του Ιμπαγάσα, διευκολύνοντας έτσι τον Ολυμπιακό που θα κατάφερνε να «κρύψει» τα χρήματα αυτά από το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Στη συνομιλία που ακολουθεί τα δύο πρόσωπα συζητούν τους πιθανούς τρόπους για να επιτευχθεί αυτή η συναλλαγή. Μάλιστα ο φερόμενος ως Γ.Βρέντζος καθιστά σαφές σε άλλα σημεία της συζήτησης ότι η μέθοδος αυτή έχει ακολουθηθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις αγοράς ποδοσφαιριστών (π.χ. την μεταγραφή του τερματοφύλακα Φράνκο Κοστάντσο)

Αντίστοιχη περίπτωση φαίνεται ότι είναι η μεταγραφή του Κώστα Μανωλά, που αποκτήθηκε ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του ποδοσφαιριστή, θέλησε να «σπάσει» το κόστος της μεταγραφής σε δύο μέρη. Οι συνομιλίες αποκαλύπτουν ότι μέρος επρόκειτο να καταβληθεί κανονικά στον παίκτη, σε ελληνικό λογαριασμό, ενώ το υπόλοιπο (300.000 ευρώ), σχεδιάστηκε να μεταφερθεί σε λογαριασμό του εξωτερικού, προκειμένου, ο Ολυμπιακός να αποφύγει να φορολογηθεί γι αυτά τα χρήματα.

Ε.: Στο εξωτερικό εννοούμε;
Γ.Β: Ορίστε;
Ε.:Σε λογαριασμό του εξωτερικού; Ή και στην Ελλάδα
Γ.Β.: Ναι ναι. Σε λογαριασμό του εξωτερικού

Λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτή αποκαλύπτει η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο προσώπων, που φέρονται να είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέντζος και η δικηγόρος του Κώστα Μανωλά. Σύμφωνα με όσα λένε τα δύο πρόσωπα, ο ποδοσφαιριστής είναι έτοιμος να υπογράψει δύο συμβόλαια με την ομάδα του Πειραιά. Αυτό που θα κατατεθεί κανονικά στην Super League κι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό «μη φαινόμενο» όπως χαρακτηρίζεται στη συνομιλία, με χρήματα που θα κατατεθούν σε λογαριασμό του εξωτερικού, πιθανότατα του Λουξεμβούργου

Γ.Β.: Αν… θα έχω φτιάξει κι εγώ το συμβόλαιο το εύκολο, το κύριο το υλικό για να του ρίξεις μια ματιά και θα σου εξηγήσω πώς σκέφτομαι το άλλο να μου πεις και τη δική σου γνώμη
Ε.: Ωραία Γιάννη γιατί; Υπάρχει άλλο συμβόλαιο;
Γ.Β: Ε υπάρχει ένα τριακοσάρι
Ε: Ένα;
Γ.Β: Ένα τριακοσάρι
Ε.: Ναι ναι ναι
Γ.Β.: Που αν μπει στο συμβόλαιο το ελληνικό…
Ε.: Ναι δεν θα μπει.

Αναφορές σε διπλά συμβόλαια υπάρχουν και σε άλλες συνομιλίες του κ.Βρέντζου, με θέματα μεταγραφές άλλων παικτών στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Παραδείγματος χάριν υπάρχει συνομιλία με πρόσωπο που δεν κατονομάζεται και θέμα την απόκτηση τρίτου παίκτη από τον Ολυμπιακό, για τον οποίον το μόνο που αναφέρεται είναι ότι έχει μάνατζερ τον Φερνάντο Κοσεντίνο. Φαίνεται ότι οι υποθέσεις των Ιμπαγάσα και Μανωλά δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις,

Το σχέδιο αγοράς ομάδας στην Κύπρο

Σε συνομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου, με άγνωστο άνδρα, αναφέρεται η πρόθεση του κ. Βρέντζου για άσκηση επιρροής σε ομάδα της Κύπρου, για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και φορολογικών.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βρέντζος, εξηγεί στον συνομιλητή του ότι ενδιαφέρεται για μια ομάδα την οποία «Θέλω να την ψιλοελέγχουμε ρε παιδί μου, να μην …όχι απλή συνεργασία». Για το σκοπό αυτό λέει στον συνομιλητή του ότι θα πρέπει να «βάλουμε ένα-δύο ανθρώπους δικούς μας». Όταν ο συνομιλητής ρωτάει τον Γιάννη Βρέντζο: «Τι την θέλετε;» εκείνος του απαντά:

-Στην ουσία να ελέγχουμε την ομάδα να στέλνω εκεί τους νεαρούς 18-19 να παίζουνε, αυτή είναι η μια δουλειά που την θέλουμε. Την άλλη δουλειά την θέλουμε για τη διαφορά φορολογίας για κάποιους από τους παίχτες μας και την τρίτη δουλειά είναι να μπορούμε να κάνουμε κάποιους παίχτες registered εκεί πέρα που δεν μπορούμε εδώ λόγω ξένων και τα λοιπά. Π.χ. τώρα ρε παιδί μου θέλαμε να υπογράψουμε τον Μάρτιο με τον μικρό. Και λέγαμε τώρα θα γίνει της κακομοίρας αν υπογράψουμε εμείς. Να υπέγραφε αυτή η ομάδα ας πούμε».
-(συνομιλητής) Ναι ναι ναι.
– (Γ.Βρέντζος) Και μετά να τους έδινε δανεικούς ξέρω ‘γώ.

Ο κ. Βρέντζος εξηγεί το σκεπτικό του στον συνομιλητή του, λέγοντάς του ότι από την στιγμή που στην Κύπρο οι ομάδες είναι σωματεία, το σωματείο μπορεί να παραχωρήσει το μάνατζμεντ της εταιρείας σε κάποιον άλλον.

-(συνομιλητής) Και να σου πω, όταν εννοείς το management σημαίνει ότι τα βιβλία ποιανού είναι; Του management ή του συλλόγου;
-(Βρέντζος) Του management θα βάλεις… του management θα βάλεις… βασικά θα βάλεις το ποδοσφαιρικό τμήμα.
-(συνομιλητής) Δηλαδή το management δίνει μια… Κάποια λεφτά στο σωματείο και λέει ελάτε, διαχειρίζομαι εγώ ας πούμε την ομάδα.
-(Βρέντζος) Μάλιστα. Ναι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ρωτάει τον συνομιλητή του αν υπάρχει κάποια ομάδα που μπορεί να ενδιαφέρεται. Του λέει ότι θα ήθελα κάποια από την πρώτη κατηγορία του Κυπριακού πρωταθλήματος «αλλά χαμηλά μην μπλέξουμε πολύ κόσμο και τέτοια πράγματα». Σε άλλο σημείο επαναλαμβάνει. «Υπάρχει καμιά ομάδα χωρίς πολύ κόσμο, όχι μεγάλο σωματείο που μπορεί να ενδιαφέρεται; Σκέψου το λίγο και πες μου».

Ο συνομιλητής του τον ενημερώνει ότι «υπάρχει μια ομάδα που (ακατάληπτα) πραγματικά κάνω ότι θέλω σε αυτή την ομάδα αλλά είναι β’ εθνική. Αυτή τώρα θα κάνει νέο ιδιόκτητο γήπεδο που είναι καλή περίπτωση. Δηλαδή μπορεί να γίνει από του χρόνου αυτή η κουβέντα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βρέντζος προτείνει στον συνομιλητή του να διερευνήσει μήπως υπάρχει ενδιαφέρον από την ομάδα και μάλιστα του αναφέρει ότι σε περίπτωση που ενδιαφέρεται, θα βοηθηθεί για να ανέβει στην πρώτη κατηγορία της Κύπρου.

-(Γ.Βρέντζος) Ποια ομάδα είναι αυτή;
-(συνομιλητής) Ο Άρης Λεμεσού.
-(Γ. Βρέντζος) Ναι. Δηλαδή μπορούμε να κάτσουμε να το συζητήσουμε; Έτσι κι αλλιώς εμείς φέτος έχουμε και άλλα προβλήματα. Να το ξεκινήσουμε σιγά σιγά να κοιτάξω να την ανεβάσουμε. Εσύ την ανεβάζεις αυτή την ομάδα έτσι;
-(συνομιλητής) Με (ακατάληπτο). Δεν είναι για βαθμό… του χρόνου θα (ακατάληπτο).
-(Βρέντζος) Καλά τελευταία η συνάντηση πρέπει να γίνει. Γιατί άμα εμφανιστούμε μπροστά μετά θα μας κουρέψουνε. Πρέπει να εμφανιστούν άλλοι άνθρωποι μπροστά. Κατάλαβες τι σου λέω.
-(συνομιλητής) Ναι ναι ότι μου πεις θα το κάνουμε.

Τα ξέρει αυτά ο Μαρινάκης;

Είναι γεγονός ότι στην πλειοψηφία των συνομιλιών δεν ακούγεται ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης να διαπραγματεύεται και να συζητά τα deals της φοροαποφυγής, μολονότι το όνομα του αναφέρεται αρκετές φορές στα αρχεία. Ωστόσο υπάρχουν συνομιλίες όπου ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός φαίνεται να είναι ενήμερος για τις συμφωνίες που κλείνει η εταιρεία του. Όπως η παρακάτω, όπου ο άνδρας που φέρεται να είναι ο Γιάννης Βρέντζος τον ενημερώνει για την εξέλιξη της υπόθεσης Μανωλά

Β.Μ: Έλα τι έγινε;
Γ.Β.: Έλα Βαγγέλη τι γίνεται;
B.M.: Πώς πάει;
Γ.Β.: Καλά. Είδα τον Στέλιο
Β.Μ: Ναι
Γ.Β.: Μου έδωσε το τηλέφωνο μιας δικηγορίνας ξαδέρφης του
Β.Μ: Ποιος είναι ο Στέλιος;
Γ.Β.: Ο θείος του μικρού
Β.Μ: Ναι.
Γ.Β.: Ε μου έδωσε το τηλέφωνο μιας δικηγορίνας ξαδέρφης του που είναι μάλιστα και αδελφή… Είναι η γυναίκα του Καββαδή από τη Eurobank που είχαμε συναντήσει για να βρεθούμε να δούμε (ακατάληπτο). Αυτός έχει κάπου ανοίξει έναν λογαριασμό τότε με τους Ουκρανούς να δω μήπως… να μιλήσω και με τον Χάρη, μήπως του τα στείλουμε να μας τα στείλει
Β.Μ: Εντάξει οκ
Γ.Β.: Ε πάω τώρα στον γιατρό
Β.Μ: Εντάξει οκ
Γ.Β.: Και θα μιλήσουμε εντάξει
Β.Μ: Οκ
Γ.Β.: Γεια

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top