Οικονομία

Πρόταση Στουρνάρα για χαλάρωση των capital controls

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX

Πρόταση τεσσάρων σημείων για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας προς τους Θεσμούς σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης κατά την ενημέρωση για την πρόσφατη νομισματική έκθεση είπε ότι υποβλήθηκε σήμερα στους θεσμούς πρόταση με τα παρακάτω νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:
•             Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
•             Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
•             Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.
•             Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες».

Εκτός αυτών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι στόχος είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν: 

•             Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
•             Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
•             Αύξηση των  μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ. 

Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Τέλος, υποστήριξε ότι οι προμήθειες που κρατούν οι τράπεζες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση P.O.S μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται  οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών  και όχι οι ίδιες οι τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά. 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top