Διεθνή

Πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία στους Συντηρητικούς για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

26EC446D0C04EF609A296472A0C57FF0.jpg

Το αποτέλεσμα της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τις 7 το βράδυ τοπική ώρα.

Αρχίζει σήμερα η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πέντε υποψήφιοι διάδοχοι του Ντέιβιντ Κάμερον θα δουν τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίζουν για το ποιον θεωρούν καταλληλότερο ηγέτη, με εκείνον που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους σήμερα να αποκλείεται από την επόμενη ψηφοφορία κ.ο.κ. έως ότου απομείνουν δύο υποψήφιοι.

Αυτό το ζευγάρι θα τεθεί στην κρίση των περίπου 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που θα επιλέξουν με επιστολική ψήφο τον νέο ηγέτη της χώρας, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τις 7 το βράδυ τοπική ώρα.

Με διαφορά πρώτη στις προτιμήσεις των υπολοίπων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών είναι η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον 110 εκ των 330 βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δέκα υπουργών. Η κα Μέι είχε ταχθεί κατά του Brexit, αν και χωρίς να είναι από τα πιο ενεργά στελέχη της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και έχει κερδίσει τη στήριξη και ορισμένων επιφανών Brexiteers.

Ακολουθούν δύο από τους επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, με πρώτη την Υπουργό Ενέργειας Άντρια Λέντσομ, που κέρδισε υποστηρικτές μετά από τις εμφανίσεις της στα προ-δημοψηφισματικά τηλεοπτικά debate. Η κα Λέντσομ έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη περίπου 35 βουλευτών, μεταξύ των οποίων και του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πήρε θέση το βράδυ της Δευτέρας.

Πίσω από την κα Λέντσομ είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος έχει διχάσει με τη δραματική ανακοίνωση υποψηφιότητάς του την τελευταία στιγμή, «προδίδοντας» κατά πολλούς τον Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο στήριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο κ. Γκόουβ έχει την υποστήριξη περίπου 25 βουλευτών.

Στα ίδια επίπεδα κοινοβουλευτικής στήριξης βρίσκεται και ο εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των Συντηρητικών πολιτικών, ο Υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ, ενώ πολύ πίσω είναι ο πρώην Υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ, με μόλις έξι συναδέλφους του βουλευτές να έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ του.

Κατά τη διάρκεια ομιλιών τους σε κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το βράδυ της Δευτέρας οι πέντε υποψήφιοι παρουσίασαν εκ νέου τις θέσεις τους και το πρόγραμμά τους, με την κα Μέι να κερδίζει τα περισσότερα χειροκροτήματα και επευφημίες.

Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov μεταξύ μελών του Συντηρητικού Κόμματος δείχνει ότι η Τερέζα Μέι θεωρείται με διαφορά η καταταλληλότερη ηγέτης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 63% στη σχετική ερώτηση. Η κα Λέντσομ ακολουθεί με 14%.

Στην πρόθεση ψήφου σε μια τελική αναμέτρηση μεταξύ των δύο κυριών η Τερέζα Μέι προηγείται ξανά με διαφορά, με 63% έναντι 31%. Η Άντρια Λέντσομ δεν καταφέρνει να κερδίσει ψήφους από όσους τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (μόνο 4% αυτών), ενώ αντίθετα η Υπουργός Εσωτερικών κερδίζει τη στήριξη του 49% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα.

Στο στρατόπεδο των Εργατικών ο Αντιπρόεδρος Τομ Γουάτσον αναμένεται να έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τις ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων που στηρίζουν τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μία συμφωνία για τη διαδοχή του.

Τη Δευτέρα ο κ. Γουάτσον είπε για ακόμα μία φορά στον κ. Κόρμπιν ότι χωρίς τη στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας δεν μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top