Ελλάδα

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ υπ. Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τη γραφειοκρατία

%CF%80%CF%81%CE%BF.jpg

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπεγράφη  σήμερα, σε προγραμματισμένη εκδήλωση στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης συνυπέγραψε  το Πρωτόκολλο με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνο Κοσμάτο.

Οι διαδικτυακές αυτές υπηρεσίες αφορούν:

·   στην καταχώρηση αιτήματος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για Βεβαίωση Ποινικής Κατάστασης,

·  στην παρακολούθηση της εξέλιξης του αιτήματος,

·  στην αποστολή ποινικού δελτίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και

·   στην ανάκτηση ποινικού δελτίου από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, η  επικοινωνία των δύο Φορέων κατά τις διαδικτυακές υπηρεσίες  γίνεται κρυπτογραφημένα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ακεραιότητας και της εμπιστευτικότητας της πληροφορίας η οποία ανταλλάσσεται.

Ο κ. Αναγνωστάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«… Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η συνέργεια των δύο Υπουργείων, αποφέρει απτό και άμεσο αποτέλεσμα τόσο στην προσπάθεια εξορθολογισμού και πάταξης της γραφειοκρατίας στην καθημερινή λειτουργία μας, όσο και στην εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη.

Στόχος του Υπουργείου και της Φυσικής Ηγεσίας για το επόμενο διάστημα, αποτελεί η διερεύνηση και η δρομολόγηση του “Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος”. Να παρέχονται δηλαδή ηλεκτρονικά υπηρεσίες χωρίς την παρουσία του πολίτη στο Αστυνομικό Τμήμα μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Δράττομαι της ευκαιρίας και επαναφέρω στο τραπέζι το αίτημά μας για αποδέσμευση των αστυνομικών από το «πάρεργο». Συγκεκριμένα σας ζητώ να δείτε τη μη κλήτευση των αστυνομικών, ως μάρτυρες σε μικρής απαξίας αδικήματα καθώς και την αποδέσμευση από την επίδοση δικογράφων. Δύο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, για μας, αφού θα εξοικονομηθούν ανθρώπινοι πόροι προς όφελος της εμφανούς αστυνόμευσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μας, έτσι ώστε από κοινού να δώσουμε θεσμικές απαντήσεις-λύσεις, σε προβλήματα που χρονίζουν. »

Ο κ. Κοσμάτος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εγώ να ευχαριστήσω καταρχήν για τη φιλοξενία και τη συνεργασία που διατηρούμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα με τον αγαπητό Γενικό Γραμματέα και φίλο τον Δημήτρη Αναγνωστάκη. Θεωρώ ότι η συνεργασία των δύο Υπουργείων είναι απολύτως επιτυχημένη.

Η δυνατότητα του ποινικού μητρώου να διαλειτουργεί, όπως λέγεται, δηλαδή να συνδέεται με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, θα δώσει μία ανάσα στην καθημερινότητα των δύο Υπουργείων αναφορικά με τη γραφειοκρατία. Η δράση αυτή, άλλωστε, όσον αφορά το δικό μας Υπουργείο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (“e-justice”).

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top