Οικονομία

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ιταλία για τη Monte Paschi

550_334_502260.jpg

Η προβληματική ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να επιλύσει μια για πάντα το ζήτημα των κακών δανείων, τα οποία υπονομεύουν την ανάκαμψή της.

«Εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να βρούμε μια δομική και καθοριστική λύση σε λίγο χρόνο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά μας», ανέφερε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος Fabrizio Viola.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η οποία έχει φορτωθεί κόκκινα δάνεια αξίας 47 δισ. ευρώ, είναι από τις πιο εκτεθειμένες και αδύναμες τράπεζες της χώρας. Όπως επισημαίνει το Reuters, το κόκκινο χρέος της και οι ελλείψεις της σε κεφάλαια απειλούν να μεταδοθούν σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τη Monte Paschi να μειώσει το χρέος της κατά 40% μέσα στα επόμενα δύο με δυόμισι χρόνια, μια κίνηση που κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να την αναγκάσει να στραφεί στην αγορά, ή να καταφύγει σε κρατική αρωγή. Εκτιμούν, επίσης, ότι μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετες απομειώσεις ύψους περίπου τεσσάρων δισ. ευρώ, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια κεφαλαίων.

Η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, η οποία έχει ήδη πάρει από τους επενδυτές 15 δισ. ευρώ από το 2008 και μετά, αναμένεται να αποτύχει μερικώς στα ευρωπαϊκά stress tests στα τέλη του Ιουλίου, τονίζουν πηγές από τον τραπεζικό τομέα. Νωρίτερα την Πέμπτη, η Monte Paschi διέψευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το συμβούλιό της ετοιμάζει μια αύξηση κεφαλαίου μεταξύ δύο και τριών δισ. ευρώ. Η τελευταία φορά που η τράπεζα συγκέντρωσε χρήματα από την αγορά ήταν το 2015, όταν πήρε τρία δισ.

Στο μεταξύ, ανήσυχη ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά πιθανών τρόπων στήριξης στην τράπεζα, περιλαμβανομένης μιας ένεσης κεφαλαίου. Η Ρώμη βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι μικροεπενδυτές δεν θα επωμιστούν τις απώλειες σε περίπτωση κάποιας κρατικής διάσωσης.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top