Ελλάδα

Πώς έφτασε στο σημείο να τραβήξει τη σκανδάλη ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Θλίψη στους οικείους του αλλά και τους κατοίκους της ιδιαίτερης πατρίδας του, Κισσάμου Χανίων, σκόρπισε η είδηση της αυτοκτονίας του Κυριάκου Μαμιδάκη, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκε από τον γαμπρό του νεκρός στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής.

Ο επιχειρηματίας γεννήθησε πριν από 84 χρόνια σ’ ένα χωριό της Κρήτης που δεν μετρά περισσότερους από δέκα κατοίκους, την Ανώσκελη. Ξεκίνησε το φλερτ με το εμπόριο πουλώντας ροδέλαιο και σκαρφάλωσε απότομα στην κορυφή ιδρύοντας, μετά την Κατοχή, την εταιρία που αποτέλεσε την αρχή του ομίλου Mamidoil-Jetoil.

Η ευφυία του, οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία και η διορατικότητά του, τον βοήθησαν να γιγαντωθεί όπως και η δραστηριότητές του στο εξωτερικό -κυρίως στη Μέση Ανατολή. Στο εσωτερικό, η εταιρία έφτασε να αποτελεί τρίτη δύναμη και να μετρά περίπου 600 πρατήρια. Σταδιακά, η οικογένεια Μαμιδάκη άρχισε να δραστηριοποιείται, με επιτυχία μάλιστα, και στα πολυτελή ξενοδοχεία, τη ναυτιλία, τους πολυχώρους, την εμπορία αυτοκινήτων, την παραγωγή και τυποποίηση κρασιού και ελαιολάδου.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε πάντα συμπαίκτες τα αδέλφια του στην πλούσια αυτή επιχειρηματική δράση -με τον ίδιο και τον Νίκο επικεφαλής.
Τα πρώτα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους μέσω ζημιών το 2008 και η κατάσταση σταδιακά χειροτερεύει.
Πριν από δύο ημέρες η Mamidoil Jetoil κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μαμιδάκης έδωσε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Δίπλα του βρέθηκε ένα περίστροφο ενώ ο ίδιος έφερε ένα και μοναδικό τραύμα στο κεφάλι. Πηγές αναφέρουν ότι εκτός από το τραύμα επάνω του, εντοπίστηκε σημάδι από πυροβολισμό στο δωμάτιο, κάτι που δείχνει ότι πριν από το θανατηφόρο πλήγμα είχε προηγηθεί ακόμη μια βολή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί σημείωμα από τον Κ. Μαμιδάκη. Η έρευνα συνεχίζεται και λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις από τους συγγενείς του.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.
Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.
Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL

Πριν από τον θάνατο Μαμιδάκη η Jet Oil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99

Protodikeio1

Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία Jet Oil του ομίλου Μαμιδάκη είχε καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, βάσει του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην κατάθεση της αίτησης, η εταιρεία τόνισε την ανάγκη προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης.

Αποδίδει τα προβλήματα και τη συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων ύψους 314,5 εκατ. ευρώ προς πιστωτές στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetοil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, τα 184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, κ.ά.

Τα προβλήματά της ήταν γνωστά στην αγορά εδώ και πολύ καιρό και αποδίδονται τόσο στην ύφεση που έχει αφαιρέσει από την αγορά το 30% του τζίρου της, όσο και σε λανθασμένες διαχρονικά εμπορικές επιλογές της διοίκησης της εταιρείας, οι οποίες βεβαίως μπορεί να μην οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα εάν δεν μεσολαβούσε η κρίση.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι μεσούσης της κρίσης το 2010, η Jet Oil προχώρησε στην εξαγορά των εταιρειών Dracoil και El Petrol, διευρύνοντας το δίκτυο πρατηρίων της, φορτώθηκε όμως και τα ανοίγματα και τις επισφάλειες των δύο εταιρειών.
Σήμερα η δραστηριότητά της στη λιανική είναι σχεδόν μηδενική, με τα 600 πρατήριά της να έχουν αλλάξει εμπορικό σήμα, ενώ σταδιακά περιορίστηκαν τους τελευταίους μήνες και οι εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων. Στο διάστημα του τελευταίου έτους μεσολάβησαν προσπάθειες της διοίκησης για αναζήτηση επενδυτή, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Η αγορά πετρελαιοειδών θεωρούσε εδώ και μήνες την κατάσταση της εταιρείας εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια για βελτίωση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top