Διεθνή

Ρεκόρ οκταετίας στη μετανάστευση για την Ισπανία

metanastefsi.medium.jpg

Ο αριθμός των ισπανών υπηκόων οι οποίοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό αυξήθηκε πέρυσι φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο αφότου άρχισαν να τηρούνται συγκρίσιμα δεδομένα, το 2008, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE), επισημαίνοντας πως πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν στη Βρετανία, όπου τώρα αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον, μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.

Περίπου 100.000 πολίτες της Ισπανίας εγκατέλειψαν τη χώρα τους το 2015, με τον έναν στους οκτώ να μεταναστεύει στη Βρετανία, το 10% στη Γαλλία, το 9,6% στη Γερμανία και το 9,3% στις ΗΠΑ.

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπέρμαχοι της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ επέμειναν στο ότι η ελευθερία κίνησης των προσώπων στην Ευρώπη οδήγησε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων να μεταναστεύσουν στη Βρετανία και αυτό υπερεκτείνει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

Συνολικά, ο πληθυσμός της Ισπανίας μειώθηκε κατά 11.142 πρόσωπα το 2015 στα 46,438 εκατομμύρια, ή κατά 0,02%. Το 2015 ήταν η τέταρτη συναπτή χρονιά που ο ισπανικός πληθυσμός μειώθηκε.

Παρότι αυτή ήταν η μικρότερη μείωση των τελευταίων χρόνων, εντάσσεται στην τάση που έχει παγιωθεί αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση, η οποία έσπρωξε τη χώρα σε ύφεση για πέντε χρόνια.

Η συρρίκνωση της οικονομίας δεν έφθασε στο χειρότερο σημείο της παρά στα μέσα του 2013. Τότε, η κατασκευαστική δραστηριότητα είχε ήδη καταρρεύσει προ πολλού, ενώ η ανεργία βρισκόταν στα ύψη, πυροδοτώντας μια έξοδο χιλιάδων, κυρίως νέων, από την Ιβηρική χερσόνησο.

Την τετραετία ως την 1η Ιανουαρίου 2016, ο πληθυσμός της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά περίπου 380.000 πρόσωπα και πέρυσι η καθαρή εκροή ανήλθε σε σχεδόν 47.000 πρόσωπα. Περίπου 52.000 Ισπανοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους το 2015.

Ορισμένοι από τους υπηκόους της Ισπανίας που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν έχουν γεννηθεί σε κράτη της Λατινικής Αμερικής και άλλων περιοχών του κόσμου.

Η καθαρή εκροή των Ισπανών το 2015 εξισορροπήθηκε πάντως από την πρώτη καθαρή εισροή ξένων πέρυσι από το 2010. Η καθαρή μετανάστευση ξένων στην Ισπανία ανήλθε σε 38.317 πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία του INE.

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός των ισπανών υπηκόων κατέγραψε πέρυσι ελαφριά άνοδο, κυρίως λόγω των μεταναστών που πήραν την ισπανική υπηκοότητα. Συνολικά, 114.207 μετανάστες από το εξωτερικό έγιναν πολίτες της Ισπανίας πέρυσι.

Ο ένας στους πέντε προερχόταν από το Μαρόκο, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κατάγονται από τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βολιβία και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι μεγαλύτερες καθαρές εκροές ξένων από την Ισπανία αφορούν πολίτες της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Βρετανίας. Οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές αφορούν υπηκόους της Ιταλίας, της Βενεζουέλας, της Ουκρανίας και της Ονδούρας.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top