Οικονομία

Σ. Αραβία: Χρειάζεται η τιμή πετρελαίου να είναι άνω των 50 δολαρίων…

550_334_114987.jpg

Η πετρελαϊκή βιομηχανία χρειάζεται μια τιμή άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι για να διατηρήσει τις επενδύσεις, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ σε γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι θα υπερισχύουν οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές λόγω των τεράστιων αποθεμάτων.

«Χρειαζόμαστε μια τιμή πάνω από τα 50 δολάρια για να πετύχουμε μια ισορροπία στις αγορές πετρελαίου μακροπρόθεσμα», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Φαλίχ.

«Και όπως τα 50 δολάρια είναι πολύ χαμηλά για να διατηρηθούν οι επενδύσεις, οι τιμές άνω των 100 δολαρίων είναι υπερβολικές. Το καλύτερο βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα», δήλωσε.

Ο Φαλίχ δήλωσε ότι αποκαθίσταται σταδιακά η ισορροπία στις αγορές πετρελαίου χάρη στη μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά θα περάσει πολύς καιρός πριν επιτευχθεί ισορροπία.

«Έχουμε δει μια μείωση στην προσφορά κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα», δήλωσε, αναφερόμενος στην παραγωγή των ΗΠΑ και του Καναδά.

«Παράλληλα, έχει ανακάμψει η ζήτηση, που σημαίνει ότι η προσφορά και η ζήτηση είναι και πάλι πιο ισορροπημένες. Αλλά υπάρχουν ακόμα υπερβολικά αποθέματα στην αγορά – εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια πλεονάζοντος πετρελαίου. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μειωθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα».

«Δεδομένου αυτού, υπάρχουν οικονομικές αντιξοότητες σε κάποιες σημαντικές αγορές και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα πυροδοτήσει επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση», πρόσθεσε ο Φαλίχ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top