Διεθνή

Σε «νησίδες ασφαλείας» στο Αφγανιστάν επιστρέφουν τους πρόσφυγες οι Γερμανοί

E528339401E3B40264D02A5A2901FE60.jpg

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ βλέπει «νησίδες ασφαλείας» στις οποίες μπορούν να συνεχίσουν να στέλνονται πίσω οι άνθρωποι και κάλεσε τις γερμανικές περιφέρειες (τα ομόσπονδα κράτη) να κάνουν αυτό ακριβώς

Περισσότερες από τις μισές αιτήσεις Αφγανών αιτούντων άσυλο απορρίφθηκαν από τις γερμανικές αρχές και οι εν λόγω μετανάστες στέλνονται πίσω στη χώρα της Μέσης Ανατολής, αναφέρει την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Στην Καμπούλ εγκλωβίζονται όλο και περισσότεροι Αφγανοί, καθώς επιστρέφουν από τη Γερμανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν καθεστώς ασύλου. Περίπου 3.500 έχουν επιστρέψει μόνο από τη Γερμανία το περασμένο έτος. Όσοι επιστρέφουν δεν έχουν τίποτα στην κατοχή τους, ούτε κοινωνικούς δεσμούς στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Omid Nouripour των Γερμανών Πρασίνων, ο οποίος ταξιδεύει τακτικά στο Αφγανιστάν.

Η τεταμένη κατάσταση ασφαλείας στη χώρα δεν αμφισβητείται από το Βερολίνο. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU) βλέπει «νησίδες ασφαλείας» στις οποίες μπορούν να συνεχίσουν να στέλνονται πίσω οι άνθρωποι και κάλεσε τις γερμανικές περιφέρειες (τα ομόσπονδα κράτη) να κάνουν αυτό ακριβώς.

Το 2015 και το 2016, πάνω από 90.000 Αφγανοί έκαναν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία και εξακολουθούν να περιμένουν να εξεταστεί η αίτησή τους. Περισσότερες από τις μισές, περίπου το 55%, θα απορριφθούν. Παρ ‘όλα αυτά, ο αριθμός των προσφύγων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι Αφγανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών μετά τους Σύριους.

«Το κλίμα στο Αφγανιστάν είναι τρομακτικό», δήλωσε ο Nouripour και περιέγραψε την κατάσταση της ασφάλειας ασταθή. «Υπάρχουν δύο πόλεις που είναι σχετικά ασφαλείς, αλλά αν στείλουμε εκεί όλους τους απορριφθέντες, η κατάσταση θα αλλάξει», πρόσθεσε, υποδηλώνοντας ότι οι απελάσεις των Αφγανών δεν πρόκειται να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της χώρας και προειδοποιώντας ότι «οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο». Το ΝΑΤΟ ανέβαλε πρόσφατα την απόσυρση προσωπικού από τη χώρα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top