Διεθνή

Σφοδρές επικρίσεις στα γαλλικά ΜΜΕ λόγω των σοκαριστικών εικόνων που μετέδωσαν

08277D26A5D17E93C9808EAB70AF2190.jpg

Η στάση των γαλλικών ΜΜΕ προκάλεσε τη δυσφορία των τηλεθεατών αλλά και την παρέμβαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Γαλλίας

Σφοδρές επικρίσεις έχει προκαλέσει η απόφαση πολλών γαλλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να προβάλουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σοκαριστικές εικόνες από ερασιτεχνικά βίντεο όπου καταγραφόταν το μακελειό στο Προ-μενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια. 

Η στάση των γαλλικών ΜΜΕ προκάλεσε τη δυσφορία των τηλεθεατών αλλά και την παρέμβαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Γαλλίας (CSA), που προέβη σε συστάσεις.

Μάλιστα, την Παρασκευή το πρωί, ο κρατικός όμιλος France Télévisions ζήτησε συγγνώμη καθώς μετέδωσε την συνέντευξη ενός άνδρα που βρίσκονταν κοντά στη σορό της συζύγου του στο έκτακτο πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου France 2, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Αυτό το θέμα προβλήθηκε κατά λάθος, δεν ελέγχθηκε από το δίκτυο. Δεν ήταν αποτέλεσμα επιλογής της συντακτικής ομάδας» υποστήριξε, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αλεξάντρ Καρά, διευθυντής σύνταξης του κρατικού ομίλου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε
σε ομάδες δημοσιογράφων και τεχνικών που κλήθηκαν εκτάκτως λόγω των εξελίξεων, οι οποίες δεν γνώριζαν τις διαδικασίες. Στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, η φήμη σχετικά με μια ομηρία σε ένα εστιατόριο της Νίκαιας μεταδόθηκε προτού διαψευσθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, το CSA κάλεσε τα οπτικοακουστικά μέσα να επιδείξουν «προσοχή κι αυτοσυγκράτηση, να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την οδύνη των προσώπων».

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέτρητα φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο με σοκαριστικές εικόνες κυκλοφόρησαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ενώ την ίδια ώρα εντείνονταν οι εκκλήσεις να μην προβάλλονται τόσο σκληρές εικόνες.

«Από σεβασμό στα
θύματα και τις οικογένειές τους μη συμβάλετε στη με-τάδοση φωτογραφιών ή την προβολή βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος» συνέστησε τη νύχτα η γαλλική αστυνομία με μήνυμα στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπως ακριβώς έκανε στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου έχασαν την ζωή τους 130 άνθρωποι.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top