Ελλάδα

Σοκ από την αυτοκτονία Μαμιδάκη μετά το «κανόνι» της JetOil

550_334_519559.jpg

Σοκ σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση της αυτοκτονίας του 84χρονου Κυριάκου Μαμιδάκη.

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της JetOil πυροβόλησε μια φορά με το όπλο – που κατείχε νόμιμα – στον τοίχο του γραφείου του σπιτιού του στον Διόνυσο και μετά το έστρεψε στο κεφάλι του.

Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικιακός βοηθός, υπήκοος Φιλιππίνων, ο οποίος όπως είπε, άκουσε δύο πυροβολισμούς και όταν έτρεξε στο γραφείο αντίκρισε το τραγικό θέαμα.

Αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό τού αυτόχειρα, που μένει στο ισόγειο του σπιτιού και ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του 84χρονου επιχειρηματία, απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι δεν βρέθηκε σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν έχουν αμφιβολία πως σχετίζεται με τις εξελίξεις στην JetOil.

O Kυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Τον Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JetOil.

Η πτώση της JetOil

Στις 9 Ιουνίου η εταιρεία JetOil κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου. Η αίτηση θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο, αλλά ήδη η εταιρεία εξασφάλισε μέσω ασφαλιστικών μέτρων την προστασία από τους πιστωτές.

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες πετρελαιοειδών με ιστορία 47 χρόνων, η οποία φαίνεται να πλήρωσε ακριβά τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα τα τελευταία 5 χρόνια σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις της JetΟil, ύψους 315,4 εκατ. ευρώ, τα 189,1 εκατ. ευρώ είναι προς τις τράπεζες, τα 78 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές, τα 2,5 εκατ. ευρώ προς την εφορία, τα 648.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, τα 923.000 ευρώ προς τους εργαζομένους κ.ά.

Στην αγορά εδώ και καιρό ήταν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, του 2014 η εταιρεία παρουσιάζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκατ. ευρώ ενώ το προσωπικό που απασχολεί φτάνει τα 200 άτομα.

Τραγικό τέλος έδωσε στη ζωή του ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Από την χρυσή εποχή στο «κανόνι» και την αυτοκτονία

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top