Οικονομία

Σταθάκης: Υψηλό το πολιτικό κόστος της λιτότητας

2539337.jpg

Το Brexit δεν πλήττει άμεσα την ελληνική οικονομία, δηλώνει στη Die Welt o υπουργός Οικονομίας και προτείνει χαλαρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και διαπιστώνει κοινά σημεία με τον γερμανό ομόλογό του Γκάμπριελ.

«Ενέργειες οικονομικών κυρώσεων εν είδη τιμωρίας δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα στο παρελθόν και ότι η βρετανική οικονομία και το Λονδίνο ως χρηματοοικονομικό κέντρο θα πρέπει να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας», τονίζει ο κ. Σταθάκης σχετικά με το Brexit, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μειωθούν οι αβεβαιότητες που προέκυψαν και να οριοθετήσουμε το γρηγορότερο μια νέα σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο για να παραμείνει όσο γίνεται πιο στενά συνδεδεμένο με την Ε.Ε.».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού υποστηρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει βαθιά κρίση ταυτότητας και δημοτικότητας και για να παραμείνει ισχυρή θα πρέπει να επιχειρήσει αποφασιστικά βήματα για να γίνει το ευρωπαϊκό πρότζεκ και πάλι ελκυστικό. «Βρίσκεται εδώ μια ευκαιρία τερματισμού της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και την αντικατάστασή της με αναπτυξιακά προγράμματα;» τον ρωτά ο γερμανός δημοσιογράφος. «Η επόμενη ημέρα για την Ευρώπη είναι ημέρα πρωτοβουλιών» υπογραμμίζει ο Γιώργος Σταθάκης. «Η πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει υψηλό πολιτικό κόστος στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να υπάρχουν μέτρα, τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα ο σκελετός της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να επιτρέπεται στα εθνικά κράτη μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για να αντιδρούν στις πραγματικές ανάγκες».

Ο Σταθάκης υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει δύο δυνατότητες για να επιστρέψουν σε κοινό βηματισμό οι οικονομίες της ΕΕ, την χαλαρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την εκπόνηση ενός εντελώς νέου κανονιστικού πλαισίου. «Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στον Γκάμπριελ και την ελληνική κυβέρνηση. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα πώς θα ενισχυθούν περισσότερο η ανάπτυξη και η απασχόληση. Έχει επ’ αυτού μια σταθερή προσέγγιση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει.

Στο δίλημμα, περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, ο Γιώργος Σταθάκης συστήνει να μην λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις σε κλίμα πανικού. «Πάντως η Ευρώπη χρειάζεται φρεσκάρισμα, καινοτόμες ιδέες». Για το αποτρεπτικό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα ο έλληνας υπουργός Οικονομίας συνοψίζει τα μέτρα που έχει πάρει η χώρα, όπως ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», εναρμονισμό του φορολογικού συστήματος για να προσελκύσει επενδυτές.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top