Πολιτική

Στη Μυτιλήνη η Ζωή Κωνσταντοπούλου

zwh4.jpg

Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποιεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αύριο το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο διεθνές συνέδριο «Crossing Borders», στις 4.00 και στις 6.00 σε ξενόγλωσσο και ελληνικό κοινό, αντίστοιχα.

Στην ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας θα αναφερθεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στον παράνομο χαρακτήρα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, στις παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στο ρόλο των εταιριών εξοπλισμών στη διαιώνιση των πολέμων, ως πηγής πλουτισμού της βιομηχανίας όπλων, μέσα από την υπερχρέωση των χωρών.

Το διεθνές συνέδριο «Crossing Borders» διοργανώνει το «Cooperative Institute for Transnational Studies» (CITS) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Εργαστήριο EKNEXA-Τμήμα Κοινωνιολογίας), με σκοπό μια πολύπλευρη διεθνή συζήτηση και παρέμβαση γύρω από την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και τις εξελίξεις της.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας, διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές του πεδίου, οργανώσεις, εθελοντές και αλληλέγγυοι από τον κόσμο των κινημάτων και των κοινωνικών συμμαχιών, συναντιούνται στη Λέσβο 7-10 Ιουλίου για να συζητήσουν τις πολλαπλές όψεις της προσφυγικής κρίσης: την πολιτική των κλειστών συνόρων ως πολιτική βίας και αδιεξόδου, την ανατροπή των κανόνων δικαίου στο ασφυκτικό περιβάλλον του αυξανόμενου δημοκρατικού ελλείμματος, το ντόμινο των εξελίξεων της προσφυγικής κρίσης και τη σημασία τους στο επίκεντρο και τη μεθόριο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων, το μεγάλο κεφάλαιο των δικτύων αλληλεγγύης παγκοσμίως.

Είναι η πρώτη φορά, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, που η προσφυγική κρίση συζητιέται σε τέτοιο εύρος και πολυμορφία. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται οι ακτιβιστές με διεθνή δράση και συγγραφείς Tariq Ali και John Rees, οι ακαδημαϊκοί Andrej Grubacic (καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ανθρωπολογίας στο California Institute of Integral Studies), Francesca Coin (καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Cà Foscari University of Venice), από το χώρο της έρευνας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mike Cole (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο Καλιφόρνια και Διευθυντής του Laboratory for Comparative Human Cognition), Dilar Dirik (ακτιβίστρια για τα δικαιώματα του Κουρδικού Κινήματος Γυναικών), από τη διεθνή ανθρωπιστική δράση Loic Jaeger (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Διευθυντής των προγραμμάτων της οργάνωσης), Tony Bunyan (Διευθυντής του Statewatch), Στράτος Γεωργούλας (αν. καθηγητής τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Μαρία Νικολακάκη (αν. καθηγήτρια τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top