Πολιτική

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας

550_334_401749.jpg

Η ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία, δηλαδή την Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα γίνει σήμερα και το Σάββατο στη Βαρσοβία και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα.

Η ανάπτυξη των πολυεθνικών ταγμάτων είναι απαίτηση των ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη της Συμμαχίας, και υποστηρίζεται από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Ωστόσο και παρά την αισιοδοξία του ΓΓ της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ότι οι ηγέτες θα καταλήξουν σε απόφαση έχουν εκδηλωθεί ενστάσεις, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Για να ικανοποιήσει τις χώρες, που ζητούν να υπάρξει μια φιλική χειρονομία απέναντι στη Ρωσία, η Συμμαχία ετοιμάζει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής ΝΑΤΟ – Ρωσίας, κατά πάσα πιθανότητα το Φθινόπωρο.

Ένα ακόμα θέμα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ είναι η αντιπυραυλική ασπίδα, που έχει εγκατασταθεί στην Πολωνία και στην Ρουμανία και την οποία η Ρωσία φοβάται, ότι στρέφεται εναντίον της.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη χώρα μας βρίσκεται ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται η ανάπτυξη αεροσκαφών επιτήρησης τύπου Awacs στις επιχειρήσεις κατά του ισλαμικού κράτους στη Συρία, που αποτελεί και την πρώτη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον αγώνα της παγκόσμιας συμμαχίας κατά του ισλαμικού κράτους.

Επίσης η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση της ΕΕ στη Λιβύη που εστιάζει στην αποκατάσταση κρατικών μεταναστευτικών ρευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα έχει προτείνει τη χρήση της βάσης της Σούδας για την εκπαίδευση λυβικών δυνάμεων ασφαλείας. Αναμένεται επίσης να γίνει αποτίμηση της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, τον τερματισμό της οποίας όπως είναι γνωστό έχει ζητήσει η Τουρκία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top