Ελλάδα

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ εκδικάζονται οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες

656222EFD56D59D1F95043B0A0563C27.jpg

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV).

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο, τον Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου, εκδικάζονται σήμερα Δευτέρα, οι αιτήσεις των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που στρέφονται κατά του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τα της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, για τη μετάδοση προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας ( high definition).

H εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται στη σκιά του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά την επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Έντινκερ προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των αρμοδίων υπουργών σε ότι αφορά τις διαδικαςίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα μετάσχουν και οι αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου ενώ εισηγητής θα είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, μεταξύ των άλλων, και της από 1.3.2016 απόφασης του (4297/2016) υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ακόμη, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (High definition), όπως είναι π.χ. ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του ελέγχου των φακέλων συμμετοχής των υποψηφίων.

Επίσης, στρέφονται κατά της υπ΄ αριθμ. 7984/2016 αποφάσεως των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις 4 «δημοπρατούμενες άδειες, όπως και κατά της υπ΄ αριθμ. 7752/2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσησ με την οποία εγκρίθηκε η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδότησης.

Για την τιμή εκκίνησης των 3 εκ. Ευρώ είχε προσφύγει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η αίτηση του οποίου απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβάλλει και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί ( ΑΝΤ1, STAR) και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Η απόφαση για την εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και εκδικάζονται σήμερα, αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top