Πολιτική

Στις 20 Ιουλίου η ψήφιση του εκλογικού νόμου στη Βουλή

D883613FB224BCDB975536A50B604B15.jpg

Ερωτηματικό ποιο ή ποια άρθρα πρέπει να συγκεντρώσουν 200 θετικές ψήφους για να ισχύει ο νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Το διήμερο 19 – 20 Ιουλίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή, τονίζοντας ότι δεν αναμένονται αλλαγές στον πυρήνα του νομοσχεδίου, που αφορά στην απλή αναλογική με πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα.

Κι ενώ σε λίγη ώρα ξεκινά η επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή, παραμένουν ασάφειες ως προς ορισμένα ζητήματα που χρήζουν άμεσων διευκρινίσεων, διότι έχουν προκαλέσει «αλαλούμ».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα αποσαφηνίζουν ποιο ή ποια ακριβώς άρθρα θα πρέπει να λάβουν τις από το Σύνταγμα οριζόμενες 200 ψήφους (πλειοψηφία 2/3), ώστε ο νόμος να ισχύσει άμεσα – από τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Κι αυτό γιατί επικρατεί σύγχυση ως προς το εάν θεωρείται απαραίτητο να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπείας μόνο το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου (άρθρο 4) που αφορά στην έναρξη ισχύος ή πρέπει την πλειοψηφία αυτή να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο και επί της αρχής όπως και η επίμαχη διάταξη της απλής αναλογικής (άρθρο 2).

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top