Περιβάλλον

Στο επίκεντρο η συμμετοχή των νέων σε περιβαλλοντικά θέματα

550_334_320284.jpg

H συνάντηση εργασίας των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος STEP «Κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των νέων σε περιβαλλοντικά θέματα» πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την οργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

To Πρόγραμμα STEP, που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020, στοχεύει στην προσέλκυση των νέων και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς και στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα ανά την Ευρώπη.

Αξιοποιεί, παράλληλα, ηλεκτρονικά εργαλεία διαβούλευσης και πολύγλωσσης επικοινωνίας για την ενεργή ένταξη της νέας γενιάς στις συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η εφαρμογή του προγράμματος υλοποιείται πιλοτικά σε τέσσερις χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα), με την Περιφέρεια Κρήτης να αποτελεί βασικό εταίρο αλλά και έναν εκ των εταίρων-πιλότων εφαρμογής.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, έχουν αναλυθεί μεταξύ άλλων οι δυνατότητες, τρόποι και κίνητρα ευαισθητοποίησης των νέων στην Κρήτη, με βάση και τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, κύρια ενδιαφέροντα της νέας γενιάς, αλλά και τον τρόπο πρόσβασης και συμμετοχής των νέων στα επίκαιρα ζητήματα, μέσω εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής πρόσβασης και επικοινωνίας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε στους εταίρους του προγράμματος η διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας-διαβούλευσης που αναπτύσσεται από την αρμόδια επιστημονική ομάδα, για την βελτίωση και προσαρμογή της στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε πιλότου εφαρμογής.
 
Στο πλαίσιο αυτό, και με τα συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης και λοιπών φορέων, αναπτύχθηκε ανοικτή συζήτηση, για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών εργαλείων διαβούλευσης, την βελτιστοποίησή τους για την αποδοτικότερη χρήση τους από τους νέους πολίτες της Κρήτης, αλλά και για την εφαρμογή της μεθοδολογίας στις διαδικασίες διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με την εθνική ισχύουσα νομοθεσία.

Στην συνάντηση και ανοικτή συζήτηση συμμετείχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του χαιρέτισε την πρωτοβουλία και καινοτόμα προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος STEP.

Επεσήμανε, δε, τη σημασία της αξιοποίησης νέας μεθοδολογίας για την προσέλκυση της νέας γενιάς στα περιβαλλοντικά θέματα και τη λήψη αποφάσεων γύρω από αυτά, την αξία της δημόσιας διαβούλευσης για την βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών μελετών και νέων έργων, την ανάγκη ενεργοποίησης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των διοικητικών διαδικασιών διαβούλευσης και τη σημασία της βιωσιμότητας της καινοτόμας μεθοδολογίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, μετά και από το πέρας της ολοκλήρωσής του.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με την κλειστή συζήτηση των εταίρων για την πρόοδο των παραδοτέων του Προγράμματος. Η Δρ. Ελένη Αγγελογιαννάκη, στέλεχος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού στην ΠΕ Χανίων, παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ως εταίρου-πιλότου.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα STEP, υλοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, σε συνεργασία με λοιπά στελέχη συναρμοδίων υπηρεσιών και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Στη διήμερη συνάντηση των εταίρων παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη της Ομάδας Εργασίας στην Κρήτη: Ν. Βώτσογλου (ΠΕ Ρεθύμνου), Ζαχαρίας Γκούσκος (ΠΕ Λασιθίου), Ρούλα Παπαδοπούλου (ΠΕ Λασιθίου), Ειρήνη Βασιλάκη (ΠΕ Ηρακλείου).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top