Ελλάδα

Στο φως ένα ελαιουργείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων

550_334_253238.jpg

 Ένα ελαιουργείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου θα παρουσιαστεί στο κοινό της Μυτιλήνης μεθαύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

Το αρχαίο ελαιοτριβείο παλαιοχριστιανικών χρόνων ήρθε στο φως στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της 9ης επαρχιακής οδού Θερμής- Πηγής- Λάμπου Μύλων και επανατοποθετήθηκε στο αίθριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου όπου και πλέον θα εκτίθεται.

«Πρόκειται για ένα τμήμα μεγάλου συγκροτήματος οργανωμένων εγκαταστάσεων αγροτοβιοτεχνικού χαρακτήρα που σχετίζεται με την παραγωγή και εκμετάλλευση των εγχώριων προϊόντων όπως σιτηρών, ελαίου ή και οίνου και ήταν σε συνεχή χρήση από το 2ο έως και τον 6ο αι. μ.Χ.» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Για μας είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση την οποία οργανώνουμε εδώ και δυο μήνες. Το αρχαίο ελαιοτριβείο βρέθηκε δίπλα σε μια αγροικία της εποχής του 5ου αιώνα μ.Χ. και βρέθηκε ακέραιο. Το μεταφέραμε αυτούσιο και το στήσαμε ξανά στην αυλή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου όπου έγιναν και εργασίες αποκατάστασής του», λέει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου σε ειδική προβολή που έχει οργανωθεί θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες και το εποπτικό υλικό που έχει ετοιμασθεί για το συγκεκριμένο εύρημα ώστε να ενημερωθούν οι επισκέπτες για τον τρόπο λειτουργίας του και τη χρήση που είχε την εποχή εκείνη.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top