Πολιτική

Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ο Προκόπης Παυλόπουλος

pavlopoulos-735x459.jpg

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το ιστορικό Πανεπιστήμιο του ‘Αμστερνταμ συνεχίζει, επαξίως, τη μεγάλη παράδοση της ολλανδικής Κλασικής Παιδείας, την οποία διαμόρφωσαν εμβληματικά πνεύματα, όπως εκείνα του Έρασμου και του Γκρότιου.

«Η τιμή αυτή, καθώς μου γίνεται υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, καθίσταται μεγαλύτερη λόγω του ότι το Πανεπιστήμιο του ‘Αμστερνταμ έχει οργανώσει υψηλότατου επιπέδου προγράμματα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών που βασίζονται, επιπλέον, σ’ ένα εντυπωσιακό έντυπο και χειρόγραφο υλικό, τα οποία είχα την ευκαιρία να δω από κοντά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, επισήμανε, ότι η συνεισφορά του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Ελληνικό Πνεύμα, αλλά τον πυρήνα αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. «Και τούτο» όπως ανέφερε «διότι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, αρχικώς μέσ’ από την Ρώμη και στη συνέχεια δια του Βυζαντίου, επιβίωσε έτσι ώστε ν’ αποτελέσει στη συνέχεια τη βάση του Ευρωπαϊκού και, εν γένει, του Δυτικού Πολιτισμού».

Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο του ‘Αμστερνταμ, ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών ‘Αρνολντ Βανγκέμερτ, ο οποίος του παρουσίασε χειρόγραφα Ειδικών Συλλογών του Πανεπιστημίου, καθώς και του χειρογράφου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ «Χρησμοί του σοφωτάτου αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ’».

(Φωτογραφία αρχείου)

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top