Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Το Λονδίνο κινητήρια δύναμη του ΝΑΤΟ παρά το Brexit

B474687CE18A192F793407CC8246F71F.jpg

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «βέβαιος» ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένα «αφοσιωμένο» κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου παρά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «βέβαιος» ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένα «αφοσιωμένο» κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου παρά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ένα Brexit θα αλλάξει τη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ όμως αυτό δεν θα αλλάξει την θέση της Βρετανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στις σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας «διαζυγίου» μετά την ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη και για το ΝΑΤΟ» επέμεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τον οποίο ο προϋπολογισμός άμυνας του Λονδίνου αντιπροσωπεύει από μόνος του το ένα τέταρτο του συνόλου των αμυντικών δαπανών των 26 κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

«Η θέση του στους κόλπους του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη» τόνισε ο ίδιος.
Για τον ίδιο «εμείς αντιμετωπίζουμε ένα νέο πλαίσιο σε σχέση με την ασφάλεια… ούτε η ΕΕ ούτε
το ΝΑΤΟ διαθέτουν όλα τα εργαλεία για να απαντήσουν» και οι δύο θεσμοί πρέπει «να εργαστούν ακόμα πιο πολύ από κοινού».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ διατύπωσε επίσης την αισιοδοξία του σχετικά με την εσωτερική διαμάχη που εκτυλίσσεται στο Συντηρητικό Κόμμα και ξεκίνησε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, με αποτέλεσμα την έναρξη μιας πρωτόγνωρης περιόδου αβεβαιότητας.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η βρετανική κυβέρνηση έχουν ξεκάθαρα επισημάνει ότι θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένοι Σύμμαχοι. Είμαι βέβαιος πως η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας θα συνεχίσει να πορεύεται στην ίδια γραμμή» σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top