Διεθνή

Συνάντηση Μέι – Μέρκελ στο Βερολίνο με το Brexit στο επίκεντρο

50B66D8EF7818B10DA977D9FAB94C6CB.jpg

Η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει «σοβαρή και λεπτομερή δουλειά», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει «σοβαρή και λεπτομερή δουλειά», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η κα Μέι επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ μέχρι να ξεκαθαριστούν οι βρετανικές επιδιώξεις και για το λόγο αυτό η επίκληση του Άρθρου 50 δε θα γίνει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Παραδέχθηκε ότι αυτή η καθυστέρηση δε θα ευχαριστήσει τους πάντες, αλλά όπως είπε πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

Πρόσθεσε ότι επιθυμεί μία «λογική και συντεταγμένη» έξοδο από την ΕΕ και τόνισε ότι η έξοδος αυτή δε σημαίνει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει τους Ευρωπαίους φίλους της.

Η κα Μέρκελ από την πλευρά της φάνηκε να αποδέχεται την καθυστέρηση στην επίκληση του Άρθρου 50, αλλά και να εμμένει στη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν εκτός του πλαισίου της επίσημης διαδικασίας εξόδου.

Η Τερέζα Μέι είπε επίσης ότι κατά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα Καγκελάριο δεσμεύθηκε για μία ισχυρή και εποικοδομητική διμερή σχέση ως προς το εμπόριο, την οικονομία και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ένα από τα μηνύματα των Βρετανών πολιτών μέσα από το δημοψήφισμα είναι ότι θέλουν να δουν ελέγχους στη μετακίνηση ανθρώπων από την ΕΕ προς τη Βρετανία. Η εκτίμησή της, επαναβεβαίωσε, είναι ότι το βιώσιμο επίπεδο μετανάστευσης ανέρχεται σε δεκάδες και όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ως προς τον καθαρό ετήσιο αριθμό των μεταναστών. Παράλληλα όμως, συμπλήρωσε η κα Μέι, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να πετύχει και τη σωστή συμφωνία ως προς την εμπορική σχέση και τη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι το Brexitείναι εντολή του βρετανικού λαού και πρέπει να γίνει σεβαστή και ότι τώρα πρέπει να εξεταστεί ποια θα είναι η μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. «Θα ακούσουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο και τότε θα απαντήσουμε», είπε η κα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι είναι λογικό η νέα βρετανική κυβέρνηση να χρειάζεται λίγο χρόνο.

Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν μπορούν να αρχίσουν πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, σημειώνοντας ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί παρατεταμένη αβεβαιότητα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν μπορεί μία χώρα-μέλος να υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 πιο γρήγορα από όσο η ίδια επιθυμεί.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top