Ελλάδα

Συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας

550_334_514209.jpg

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και του φαρμάκου τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ,με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και τον Αντιπροέδρο του ΕΟΦ Ηλία Γιαννόγλου και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας και η φαρμακοβιομηχανία .
Κοινό τόπος ήταν η επιτακτική πλέον ανάγκη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός βιώσιμου πλαισίου.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα και στις αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει γίνουν στην πολιτική φαρμάκου στο επόμενο διάστημα, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλαισίου φαρμακευτικής φροντίδας κυρίως μέσω του ελέγχου του όγκου της ζήτησης και του εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης.

Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, αρχικά επισημάνθηκαν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το συνδυασμό αφενός της έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου των εξωπραγματικών υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback) που οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου για την εξομάλυνση της αποπληρωμής των οφειλών στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε το πρόβλημα των εξαιρετικά χαμηλών φαρμακευτικών προϋπολογισμών τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τα νοσοκομεία ενώ συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν στην τιμολόγηση και ιδιαίτερα στις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τις μειώσεις στις τιμές των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την συνταγογράφηση, την ασφαλιστική αποζημίωση και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το θέμα της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων με στόχο την παραγωγή εξοικονομήσεων και την απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν την αποζημίωση των νεότερων καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών. Ακόμη, επισημάνθηκε η υποχρέωση της μείωσης του clawback τουλάχιστον κατά 30% για το 2017 ενώ αναφορά έγινε και στην ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον κονδυλίων για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των προσφύγων το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός νέου πλαισίου πολιτικής φαρμάκου ενώ επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης καλώντας τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής και διάθεσης -και κυρίως το ιατρικό σώμα-, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Στο ίδιο πλαίσιο, αναγνωρίστηκε η σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για την άμβλυνση των στρεβλώσεων καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των αρμόδιων φορέων με κατάλληλο προσωπικό ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξορθολογισμού του συστήματος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top