Ελλάδα

Συνελήφθη 40χρονος για διαδικτυακές αγορές με κλεμμένες κάρτες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC
Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 40χρονος υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού που συνελήφθη την Παρασκευή για απάτες μέσω διαδικτύου.

Ο συλληφθείς είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η εμπλοκή της οποίας έχει ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 90 περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης  τετελεσμένες και σε απόπειρα, ενώ η συνολική ζημία σε βάρος των κατόχων πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών καταστημάτων υπερβαίνει τις 38.000 ευρώ.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως, αντίσταση και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται ακόμα ένας υπήκοος Νιγηρίας, καθώς και άγνωστος αριθμός συνεργών τους.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκαν δύο (2) αγορές σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με τη χρήση πιστωτικών καρτών αλλοδαπού τραπεζικού ιδρύματος, που όπως προέκυψε τα  στοιχεία τους είχαν υποκλαπεί.

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έθεσαν χθες (08-07-2016) υπό διακριτική παρακολούθηση το σημείο παραλαβής των προϊόντων και μετά από αστυνομική επιχείρηση, συνέλαβαν τον 40χρονο δράστη, ο οποίος αποπειράθηκε να διαφύγει ενώ κατά τη σύλληψή του προέβαλε σθεναρή αντίσταση.

Στην κατοχή του 40χρονου και σε έρευνα που έγινε στην οικία του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

έξι (6) κινητά τηλέφωνα με επτά (7) κάρτες SIM, 

δελτίο ταυτότητας ισπανικών αρχών, τρίτου προσώπου, 

έξι (6) αμφιβόλου γνησιότητας δελτία ταυτότητας αλλοδαπών αρχών, όπου απεικονίζεται ο συλληφθείς, με διαφορετικά σε κάθε περίπτωση στοιχεία ταυτότητας, 

τρία (3) διαβατήρια αλλοδαπών αρχών, τρίτων προσώπων και

φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop), 

φορητή συσκευή tablet, 

δύο (2) πλήρη συστήματα κλιματισμού συσκευασμένα, των οποίων την κατοχή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει, 

πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Από την ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που ακολούθησε και μετά από ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, προέκυψε η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με διακριτούς ρόλους, σκοπεύοντας στη διάπραξη απατών σε βάρος νόμιμων κατόχων πιστωτικών καρτών και εταιριών, που δραστηριοποιούνται σε διαδικτυακές πωλήσεις.

Ο συλληφθείς ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια αναλάμβανε να τα μεταπωλήσει, ενώ την παραγγελία των προϊόντων πραγματοποιούσε ο υπήκοος Νιγηρίας που αναζητείται. Τα κέρδη που αποκόμιζαν, διαμοιράζονταν ακολούθως, μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων, στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τη μέχρι τώρα διενεργηθείσα προανάκριση, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της εγκληματικής οργάνωσης σε τουλάχιστον ενενήντα (90) περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ διερευνάται η συμμετοχή τους σε μεγάλο αριθμό παρόμοιων περιπτώσεων απάτης και απατηλών συναλλαγών.

Η συνολική ζημία από τις περιπτώσεις απάτης που ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σε βάρος των κατόχων των πιστωτικών καρτών, καθώς και των ηλεκτρονικών καταστημάτων, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των τριάντα οχτώ χιλιάδων (38.000) ευρώ. 

Τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με τις περιέχουσες σε αυτά κάρτες SIM, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top