Πολιτική

Συνομιλίες για την προσέλκυση επενδύσεων ξεκινά ο Τσίπρας στο Πεκίνο

550_334_519558.jpg

Με «οδηγό» τη συμφωνία με την COSCO και «μαγνήτη» την αμοιβαία ωφέλεια για Ελλάδα και Κίνα από την επέκταση εταιριών της δεύτερης στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά στη «χώρα του δράκου» συμφωνίες για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται από το Σάββατο στην Κίνα ξεκινά σήμερα το «βαρύ» πρόγραμμα συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του Πεκίνου και τους επιχειρηματίες της χώρας.

Το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του τεχνολογικού κολοσσού Huawei όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της εταιρίας και συνομίλησε με τα στελέχη της για τις νέες τεχνολογίες και πιθανότητα συνεργασίας με την Ελλάδα.

Από τις διμερείς επαφές η ελληνική πλευρά κρατά την πιθανότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου της Huawei στο κέντρο Logistics στο Θριάσιο, τη δημιουργία μιας γραμμής συναρμολόγησης της μεγάλης εταιρίας στη χώρα μας και την ανάθεση έργων του κινεζικού κολοσσού σε ελληνικές εταιρίες λογισμικού.

Σε Διακρατικό επίπεδο από τις σημερινές συνομιλίες με την πολιτική και οικονομική εξουσία της Κίνας αναμένονται οι υπογραφές για μια κοινή διακήρυξη για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών, μια συμφωνία για την τουριστική συνεργασία, επίσης μια συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, καθώς και οι συνομιλίες για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού.

Επίσης, πιθανή είναι μια συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και την Τράπεζα της Ελλάδος

Εκτός από τις διακρατικές συμφωνίες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα μιλήσουν σε επιχειρηματικό φόρουμ για να αναλύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές διείσδυσης κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Αύριο ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα επισκεφθούν την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι σε τελετή στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και κατόπιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου βρίσκεται η έδρα της COSCO σε μια κίνηση βαθιά ουσιαστική και συμβολική για τη μεγάλη κινεζική επενδυτική προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα.

Στο Σινικό Τείχος ο Αλ. Τσίπρας

Τσίπρας από την Κίνα: Τα δύσκολα είναι πίσω μας

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top