Διεθνή

Τερέζα Μέι: Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη, το Brexit σημαίνει Brexit

3F8B36B6F068263A0A6B0E0795BC2EF8.jpg

Στην κούρσα για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον σημειώθηκε σήμερα μια θεαματική εξέλιξη με την απόσυρση της υφυπουργού Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ, χάρη στην οποία η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι έμεινε η μόνη υποψήφια για να διαχειριστεί το Brexit.

Η Αντρέα Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την κούρσα με σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, μόλις τέσσερις ημέρες αφού είχε επιλεγεί από τους βουλευτές ως υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Αναγνωρίζοντας πως η Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την ίδια εκ μέρους των βουλευτών των Τόρις, η Αντρέα Λίντσομ δήλωσε πως την υποστηρίζει.

«Βρίσκεται στην ιδανική θέση για να θέσει σε εφαρμογή το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Βρετανούς και υποσχέθηκε ότι θα το κάνει», δήλωσε η υφυπουργός.

Ενώ οι δύο γυναίκες επρόκειτο να αναμετρηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού για τις ψήφους των 150.000 μελών του κόμματος, η αποχώρηση της Λίντσομ αφήνει στην Μέι ελεύθερο το πεδίο για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 24 Ιουνίου, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.

Η επικύρωση του διορισμού της επικεφαλής των Τόρις πρόκειται πάντως να αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων στους κόλπους του κόμματος, διευκρίνισε ένας από τους αξιωματούχους του, ο Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Ερωτηθείς να πει αν η Μέι μπορεί να οριστεί πρωθυπουργός εντός της ημέρας ή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Μπρέιντι αρνήθηκε να απαντήσει.

Οι βρετανοί συντηρητικοί είχαν ανακοινώσει πως θέλουν να ορίσουν τη νέα αρχηγό τους στις 9 Σεπτεμβρίου, όμως η διαδικασία του διορισμού πρόκειται πλέον να επιταχυνθεί σημαντικά.

«Το Brexit σημαίνει Brexit»

Η Μέι, ευρωσκεπτικίστρια που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας λίγες ελπίδες σ’ αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε σήμερα το πρωί στο Μπέρμιγχαμ.

«Το Brexit σημαίνει Brexit» και «θα το κάνουμε να επιτύχει», επέμεινε αυτή που πρόκειται να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

Χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φάνηκε πεπεισμένη ότι η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να επισημοποιήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Η απόφαση κατά την άποψή μου ελήφθη» όταν η πλειοψηφία των Βρετανών είπε πως επιθυμεί να βγει από την ΕΕ, τόνισε.

Ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται αντίθετα στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, όπου η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η υποψηφιότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες εκλογές για τον αρχηγό του κόμματος, οι διαιρέσεις στο οποίο εντάθηκαν με τη νίκη του Brexit.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά τον Σεπτέμβριο επικεφαλής των Εργατικών χάρη στην ψήφο των μελών του κόμματος, ουδέποτε κατάφερε να επιβληθεί σ’ ένα μεγάλο μέρος των κομματικών στελεχών, τα οποία τον θεωρούν υπερβολικά αριστερό και ανίκανο να κερδίσει βουλευτικές εκλογές.

Οι επικρίσεις ενισχύθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με κινητοποίηση των εργατικών βουλευτών εναντίον του και την παραίτηση των δύο τρίτων της σκιώδους κυβέρνησής του.

«Επικίνδυνη περίοδος»

Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν ο Κόρμπιν θα πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 50 βουλευτών για να θέσει υποψηφιότητα ή αν καθίσταται υποψήφιος αυτομάτως.

Υπογραμμίζοντας πως η χώρα διέρχεται μια «επικίνδυνη περίοδο», η Ιγκλ δήλωσε σήμερα ανακοινώνοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της πως ο Κόρμπιν «δεν είναι ικανός να παράσχει την ηγεσία» που είναι απαραίτητη.

«Θα αντέβαινε στο δίκαιο ο εν ενεργεία ηγέτης να μην βρίσκεται στην ψηφοφορία», απάντησε σήμερα το πρωί στο BBC η Νταϊάν Άμποτ, η οποία πρόσκειται στον Κόρμπιν, και χαρακτήρισε την Ιγκλ υποψήφια του παρελθόντος.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top